Wereldleiders bijeen voor 'cruciale' VN-klimaatconferentie
23 Sep 2014, 17:00
foto
Activisten zeggen dat er weinig tijd is om te komen tot een nieuwe klimaatakkoord. (Foto: Reuters)


Wereldleiders onder wie de Amerikaanse president Barack Obama zijn bijeen op een top van de Verenigde Naties over klimaatverandering. Het doel van de bijeenkomst in New York is om de lidstaten te mobiliseren tot een uitgebreid nieuw mondiaal klimaatakkoord in Parijs volgend jaar.

"Vandaag moeten we de wereld op een nieuwe koers zetten," sprak VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon tot de leiders uit 120 landen, "Ik vraag u om voor op te lopen". Het is de eerste bijeenkomst op hoog niveau sinds de top van Kopenhagen in 2009.
De eendaagse bijeenkomst wordt in drie afzonderlijke sessies in drie verschillende ruimten op het hoofdkwartier van de VN afgewerkt. Voorafgaand aan de top heeft Ban Ki-Moon zondag deelgenomen aan een klimaatveranderingsmars in New York. Onder de duizenden demonstranten was ook Hollywood-acteur Leonardo DiCaprio, die onlangs is benoemd tot VN-vertegenwoordiger voor klimaatverandering.

Maandag zijn meer dan 100 mensen gearresteerd nadat ze weigerden om een protest in de buurt van Wall Street op te breken. Op een bepaald moment probeerden de demonstranten door te breken langs de politie barricades, wat heeft geleid tot een korte botsing met de agenten.

De leiders van China en Rusland zijn afwezig. De Indiase premier Narendra Modi komt later in de week.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April