Tientallen doden bij luchtoffensief Islamitische Staat
23 Sep 2014, 11:18
foto


De Verenigde Staten en zijn Arabische bondgenoten hebben Syrië vanmorgen voor het eerst gebombadeerd. Bij de luchtaanvallen zouden tientallen strijders van de Islamitische Staat (IS) en leden van aparte aan al-Qaeda verbonden groep zijn gedood. De alliantie vormt een nieuw front tegen militanten die al drie jaar een burgeroorlog voeren.

Het Amerikaanse Centrale Commando zegt dat Bahrein, Jordanië, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben deelgenomen aan of de bombardementen tegen de IS-doelen hebben ondersteund. Er zijn luchtaanvallen uitgevoerd rond de oostelijke steden Raqqa, Deir al-Zor, Hasakah en Albu Kamal.
Gevechtsvliegtuigen en Tomahawk-kruisraketten afgevuurd vanuit een oorlogschip hebben verwoestingen aangericht aan "strijders, trainingskampen, hoofdkwartieren en commando- en controle-faciliteiten, opslagfaciliteiten, een financieel centrum, voorraadtrucks en gewapende voertuigen," zei hij.

Washington zei ook dat de Amerikaanse troepen alleen hebben gehandeld bij de acht aanvallen die zijn uitgevoerd in een ander gebied van Syrië tegen de "Khorasan Group". Amerikaanse functionarissen hebben deze groep omschreven als een al-Qaeda-eenheid die een evengrote bedreiging vormt als de IS.

Geen Syriër
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oorlog in Syrië controleert, zegt dat minstens 70 IS-strijders zijn gedood bij de aanvallen en dat minstens 50 doelen zijn geraakt de oostelijke Syrische provincies Raqqa, Deir al-Zor en Hasakah. Er zouden ten minste 50 strijders en acht burgers zijn gedood bij de aanvallen die gericht waren tegen een Syrische al-Qaeda groep, de Nusra Front, in de noordelijke provincies Aleppo en Idlib. Deze doden vielen bij de Amerikaanse bombardementen op vestingen van Khorasan. Volgens het Observatorium is het gros van de gedode Nusra Front-strijders geen Syriër.

Met de luchtaanvallen vervult president Barack Obama zijn belofte om actie te ondernemen tegen de IS in Syrië. De IS is een soennitische moslim groepering die delen van Syrië en Irak heeft bezet. De groep heeft een middeleeuwse interpretatie van de islam waarbij zij gevangenen vermoorden en sjiieten en niet-moslims voor de keus stellen zich te bekeren of te sterven.

Uren voor het luchtoffensief had Washington via zijn minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, de Syrische regering op de hoogte gesteld.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April