Experts adviseren tegen Ebola-reisverbod
23 Sep 2014, 08:00
foto
De door Ebola-getroffen gebieden. (Beeld: Al Jazeera)


Er mag geen algemeen verbod komen op reizen of handel met landen die te maken hebben met de Ebola-epidemie in West-Afrika. Zo luidt het advies van onafhankelijke gezondheidsadviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn gestopt met vluchten naar getroffen gebieden. De WHO en andere instanties zeggen dat dit de hulppogingen en inspanningen van deskundigen om de de slachtoffers te bereiken heeft belemmerd. Het gaat volgens de WHO om ’s werelds slechtste uitbraak van de hemorragische koorts (koorts met bloedingen).


In Suriname worden de ontwikkelingen van het Ebola-virus op het hoogste niveau gemonitord. Het Nationaal Coördinatie Centrum Suriname (NCCR) en het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) houden de zaken nauw in de gaten. De veiligheidsmaatregelen die Suriname treft, zijn volgens de internationale normen. De vrees bestaat dat door het vliegverkeer het virus dat West-Afrika in zijn greep houdt, ook in Suriname terecht komt. Chikungunya heeft ook via het vliegverkeer Suriname bereikt.

Belemmering hulpinspanningen
In een verklaring dat is uitgegeven na de tweede spoedbijeenkomst van de WHO, staat dat Ebola in vijf landen ten minste 2.793 mensen had gedood en dat het “een noodtoestand voor de volksgezondheid van internationaal belang” blijft.
"Vlucht-annuleringen en andere reisbeperkingen blijven de getroffen landen isoleren, wat resulteert in nadelige economische gevolgen, en belemmering van zowel pijnverlichting als verdere hulpinspanningen om internationale spreiding te voorkomen,” staat in de verklaring.

De experts hebben er bij autoriteiten in de getroffen landen - Guinea, Liberia, Nigeria, Senegal en Sierra Leone – op aangedrongen om te werken met de luchtvaart- en maritieme sector om geschillen op te lossen en "een gecoördineerde actie te ontwikkelen" voor de vervoerskwesties.

Quarantaine
Quarantaine kan in gebieden met intensieve en grootschalige overdracht van het dodelijke Ebola-virus noodzakelijk worden geacht, verklaarde de WHO-noodcommissie. "Lidstaten moeten ervoor zorgen dat deze evenredig zijn en gebaseerd zijn op feiten. De geïnfecteerde gebieden moeten worden voorzien van accurate informatie, essentiële diensten en goederen, met inbegrip van voedsel en water."

De WHO-adviseurs hadden eerder al aangegeven dat vertrekkende reizigers uit Ebola-getroffen landen moeten worden gecontroleerd op de luchthavens en havens. De commissie bestaat uit ongeveer 20 deskundigen die WHO-directeur-generaal Margaret Chan adviseren. Het team verklaarde op 8 augustus dat de epidemie een volksgezondheidscrisis van internationaal belang vormt.

De WHO heeft maandag gezegd dat twee van de vijf getroffen landen – Nigeria en Senegal- erin zijn geslaagd om verspreiding van de ziekte te stoppen. In Sierra Leone is zondag een driedaagse avondklok beëindigd. De autoriteiten hadden de maatregel getroffen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April