Japin: Continuïteit gezondheidszorg niet gegarandeerd
23 Sep 2014, 04:00
foto


(Aangeboden)

Het Wetenschappelijk Instituut ‘Japin' van de Nationale Partij Suriname (NPS) heeft kennis genomen van huidige ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de bepalingen in de 'Wet Basiszorgverzekering'. De NPS huldigt het principe dat kwalitatief hoogwaardig basisgezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk moet zijn voor elke Surinamer op het gehele grondgebied van Suriname.

In dit verband hebben wij gemeend om een aantal fundamentele opmerkingen te maken.
1. Wat zijn de basisuitgangspunten met betrekking tot de uitvoering van de zorg.
Gaat het om een sociale ziektekosten verzekering of wordt de zorg min of meer geliberaliseerd. In een sociale ziektekosten verzekering dient de zorg kwantitatief en kwalitatief voor iedereen gelijkwaardig te zijn maar dat de lasten (kosten bijdragen) naar verhouding verdeeld dienen te worden. Dat is de sociale uitgangsbasis. Financiering via een vastgestelde eenduidige en verplichte premie is een kenmerk van particuliere ziektekosten verzekeringen.
2. De uitvoering van de verzekering is toegewezen aan de verzekeraar 'Self Reliance' die de uitvoering implementeert via de Basis Ziektekostenverzekering Self Reliance (BZSR). Daarvoor zal het bedrijf een goede kosten-baten analyse gemaakt hebben waarbij het winstoogmerk voorop staat (want de aandeelhouders verwachten winstuitkering). Mede als gevolg hiervan is het aangeboden pakket van de BZSR wezenlijk minder dan het pakket welke SZF te bieden heeft. Het pakket van Self Reliance is dus ontoereikend om in een basiszorg behoefte te voorzien.

Indien behandelingen en noodzakelijke voorzieningen buiten het pakket vallen van BZSR, is te verwachten dat het ministerie van Sociale Zaken zich over deze categorie patiënten zal moeten ontfermen. Een juiste inschatting en de extra kosten die hiermede gepaard gaan zijn niet in kaart gebracht. Het is reeds bekend dat er bovendien ook maximale bedragen zijn gesteld voor diverse onderzoeken en diensten die wel vallen binnen het dekkingspakket van de verzekering.
Waarom moeten verzekerden bijbetalen bij elk recept en bij het bezoeken van de spoedeisende hulp?

3. Indien door een ondoordacht besluit en povere uitvoering de kosten aanzienlijk oplopen zullen nog meer gemeenschapsgelden worden ingezet. Dat is op den duur onhoudbaar. De belastingbetaler betaalt en heeft het recht om te weten wat de gevolgen zijn van het gehanteerde financieringsmodel en op welke wijze de zorg zal worden uitgevoerd. Er gelden namelijk algemeen aanvaarde beginselen die onvoldoende in ogenschouw zijn genomen:
a. De zorg moet duurzaam zijn. De zorgverzekering moet duurzaam gefinancierd kunnen worden.
b. De maatregelen moeten effectief en efficiënt zijn (Er mag geen verspilling zijn en de Kwaliteit moet gewaarborgd worden)
c. Maatregelen moeten doelgericht zijn
d. 'De Wet Nationale Basis Zorgverzekering' vereist een groot draagvlak; immers het gaat om gemeenschapsgelden en wij hebben de plicht om kritische vragen te stellen met betrekking tot de doelmatigheidstoetsing.

4. Bij de uitvoering van een sociale basiszorgverzekering dient er ook rekening gehouden te worden dat dienstverlening daadwerkelijk ook aanwezig is. Wij denken onder andere aan de beschikbaarheid van geneesmiddelen, een goede wachtdienstregeling en een ambulancedienst.

5. In het voortraject heeft de gemeenschap reeds offers gebracht. De regering heeft destijds KPMG consultants in de arm genomen voor een aanzienlijk bedrag van Circa USD 500.000.

Het Johan Adolf Pengel instituut heeft deze aangelegenheid diepgaand beschouwd.
Het belang voor een goede ziekte kosten verzekering wordt zwaar ondersteund.
Echter dient de regering vooral verstandige en weloverwogen beslissingen te nemen met het oog op de duurzaamheid en kwaliteit van de zorg. Het wetenschappelijk Bureau van de NPS acht basisgezondheidszorg topprioriteit en het moet dus vanuit een nationaal perspectief bekeken worden. Voorkomen moet worden de lasten de financiële draagkracht van de natie te boven gaat en de voorzieningen niet van duurzame aard zijn. Wij pleiten voor een systeem dat efficiënt is met de nodige monitoring. Het mag geen ondoordachte uitvoering worden met een pover resultaat.

'Japin', Wetenschappelijk Instituut van de NPS
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April