RGD-arts Landburg: Ik help alle patiënten
22 Sep 2014, 16:00
foto
De arts Arnaldo Landbrug op zijn poli te Flora. (Foto: Raoul Lith)


Op de meeste poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) houden de artsen geen poli. De RGD-artsen zijn ontevreden over de onderhandeling over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en betaling voor de behandeling van de patiënten die verzekerd zijn volgens het nieuwe zorgsysteem. Het bestuur van de Vereniging van RGD-Artsen (VRA) is uitgenodigd door het kabinet van de president voor een gesprek.


Ondanks het besluit van de VRA heeft Arnaldo Landbrug overwogen toch poli te houden. Hij is arts bij de RGD-poli op Flora. Hij motiveert dat het niet eerlijk zou zijn naar andere patiënten die ook op de polikliniek komen voor consult. “Als ik actie voer, zou ik een heleboel mensen duperen die niets met de actie te maken hebben. Het is lastig om te zeggen ik help alleen dat deel van die patiënten en een andere groep niet”, legt Landbrug uit. Op de poli zijn er verschillende categorieën: Staatsziekenfonds, on- en minvermogen en particulier patiënten.

Landbrug geeft aan dat het niet de eerste keer is dat hij niet meedoet aan de actie. “Als ik meedoe met een actie, en als hierna blijkt dat de helft van mijn patiënten ergens anders is, omdat ze toch geen hulp krijgen, terwijl ze niks met de actie te maken had, dan derf ik inkomsten”, stelt Landbrug. Intussen heeft Landbrug vanmorgen zeker dertig patiënten geholpen.

Op de RGD-poli aan de dokter Sophie Redmondstraat hebben veel mensen zich vroeg aangemeld. Juanita zegt dat ze er om 7.00 uur was. Ze vindt het heel erg dat er pas om 10.00 uur gemeld werd over de situatie, terwijl ze al uren wachtte. Ze hoopt dat er snel een oplossing komt, want de kosten voor particuliere behandeling zijn erg hoog. Op de verschillende poliklinieken zijn patiënten wel geregistreerd geworden, maar de meesten zijn niet geholpen in de ochtend.

Raoul Lith
Advertenties