Venezuela lanceert burger ontwapeningsplannen
22 Sep 2014, 18:00
foto
President Nicolas Maduro van Venezuela wil zijn burgers ontwapenen. (Beeld: BBC)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft aangekondigd dat hij een plan voorbereidt om burgers te ontwapenen. Hij sprak op de Internationale Dag van de Vrede op 21 september. Er zal volgens het Venezolaanse staatshoofd US$ 47 miljoen worden geïnvesteerd en zullen 60 nieuwe ontwapeningscentra worden opgezet.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties, heeft Venezuela heeft het tweede hoogste aantal moorden in vredestijd in de wereld na Honduras. Het merendeel van de moorden in Venezuela worden gepleegd met vuurwapens. "We bouwen aan vrede van binnenuit, en daarvoor heb je ontwapening nodig," zei de president tijdens een evenement in de hoofdstad Caracas.

VN-cijfers suggereren dat er 53,7 moorden per 100.000 inwoners waren in 2012, vergeleken met 90,4 in Honduras. Het cijfer is gestegen in vergelijking met vorig jaar toen er 47,8 was genoteerd. Maduro heeft ook een financieringsplan van US$ 39 miljoen goedgekeurd. Onder deze regeling vallen militairen die waren ingezet om in de straten van de gevaarlijkste wijken te patrouilleren.

Het geld zal volgens minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Rodriguez Torres, worden gebruikt voor de financiering van 2.000 nieuwe patrouilles en het financieren van nieuwe apparatuur voor de veiligheidstroepen. In juni 2013 heeft president Maduro zware straffen voor illegaal wapenbezit geïntroduceerd, met straffen tot 20 jaar cel. Maar ondanks deze nieuwe wetten, is het veiligheidsgevoel van de Venezolaanse burgers zoek.

Eerder dit jaar hebben velen deelgenomen aan een reeks van massale protesten tegen de regering. Ze eisten meer veiligheid en maatregelen om de economie te verbeteren. Activisten van de oppositie hebben de Venezolaanse regering beschuldigd van hypocrisie. Zij beweren dat de ambtenaren regeringsgezinde groepen hebben bewapend, die in botsing waren gekomen met de anti-overheidsdemonstranten tijdens betogingen. Het ontwapeningsplan noemen ze een lippendienst.

Maduro zei zondag dat zijn regering "nog steeds de droom, de utopie van een Venezuela in vrede, nastreeft." Hij beloofde om te bouwen aan "vrede met liefde, rechtvaardigheid en een wil om te werken."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April