Emile Wijntuin herdenkt zijn negentigste geboortedag
22 Sep 2014, 01:00
foto


Emile Linus Alfred Wijntuin, geboren in 1924 te Totness, Coronie, herdenkt vandaag, maandag 22 september, zijn negentigste geboortedag.
Emile Wijntuin mag gerust gerekend worden tot een der iconen van de Surinaamse politiek.
In zijn actieve politieke loopbaan heeft hij op zijn eigen bescheiden wijze grote bijdragen geleverd aan belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.
Bij het bereiken van deze mijlpaal in zijn leven mogen enkele daarvan zeker worden gememoreerd.
- Vanaf de oprichting van de Progressieve Surinaamse Volkspartij in 1946 is hij lid van deze organisatie;
- In 1947 heeft hij zijde aan zijde gestreden met Pater Weidmann voor het afdwingen van het Algemeen Kiesrecht voor mannen en vrouwen;
- In 1958 werd hij voor het eerst gekozen tot volksvertegenwoordiger namens de PSV in de Staten van Suriname.
- In 1959 stond hij in de voorhoede van de strijd voor het Enquêterecht, (het recht van de volksvertegenwoordiging om zelfstandig onderzoek te doen naar het handelen van de overheid) een wetsvoorstel van partijgenoot C.D. Ooft, welke in de Staten van Suriname kamerbreed werd aangenomen.
- Onder zijn leiding als voorzitter van de Staten van Suriname kwamen tot stand, de sociale wetten voor de Algemene Kinderbijslag, De Algemene Ouderdomsvoorziening, de Algemene Ziektekostenverzekering alsook de Ambtenaren Pensioenwet.
- Bij de verwezenlijking van de onafhankelijkheid van ons land in 1975, had Emile Wijntuin de niet eenvoudige taak om het parlement (toen nog Staten van Suriname) veilig daarheen te loodsen.
- Ook aan de Brokopondo-overeenkomst, die vandaag weer volop in de belangstelling staat, heeft hij zijn bijdrage geleverd.
- En zeer recent bij de gedaanteverandering van PSV in DRS heeft Emile Wijntuin ook aan de wieg gestaan van dit proces.

Emile Wijntuin is een van de weinige Surinaamse politici die zijn politieke belevenissen heeft vastgelegd voor het nageslacht in verschillende boekwerken.
Ook is hij misschien wel de enige politicus die openlijk heeft toegegeven dat hij in zijn politieke loopbaan ook wel eens fouten heeft gemaakt. Dit naar aanleiding van de roemruchte affaire Koorndijk.
Wat er ook over Emile Wijntuin gezegd mag worden, zijn eerlijkheid en trouw staan boven elke twijfel verheven. En het zijn vooral deze twee eigenschappen die maken dat hij een waardig voorbeeldfiguur voor de natie mag worden genoemd.

Met dit korte exposé van een welbesteed politiek leven dachten wij ode te brengen aan een grote Surinaamse zoon, die het alleszins verdient om even in de bloemetjes te worden gezet.

Emile, van harte proficiat!

Namens Het Bestuur van DRS
Ronald Grünberg, Secretaris Generaal
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April