Niet genoeg woorden om Ramnewash te beschrijven
18 Sep 2014, 22:10
foto
Een laatste groet voor Albert Ramnewash. (Beeld: René Gompers)


Een grote zoon van Suriname, icoon van de rechterlijke macht, de beste voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond, charismatisch, sarcastisch, joviaal, doeltreffend en ‘old school’ salsa en merengue danser. Een greep uit het aantal titels en karakterbeschrijvingen van Albert Ramnewash. Er viel heel veel te vertellen over ‘Albert’ voordat hij naar zijn laatste rustplaats werd begeleid. De veelzijdige Albert Ramnewash, die het meest bekend stond als rechter-commissaris, is op donderdag met staatseer begraven. Op de uitvaart werden zijn veelzijdigheid en wapenfeiten door verschillende sprekers belicht.

Alle sprekers probeerden een zo goed mogelijk beeld te geven van het kleurrijk leven van Ramnewash. Op een gegeven moment werd de sprekers gevraagd de toespraken kort te houden. Dat lukte niet altijd. “Het is heel moeilijk om in een enkele spreekbeurt te kunnen vertellen over Albert”, merkte Carlo Jadnanansing, voorzitter van de Surinaamse Juristen Vereniging op. Een van zijn beste vrienden, Gilly van Holt, vindt dat er een standbeeld moet komen voor Ramnewash. “We kennen hem van z’n toga maar hij was meer dan dat. Hij was ook lid van Fifa, voorzitter van SVB. Hij moet een beeld krijgen zodat iedereen kan zien wie hij was en wat hij allemaal gedaan heeft voor het land.”

Ramnewash heeft belangrijke rollen vervuld in de rechterlijke macht, de sportwereld, voornamelijk voetbal en was maatschappelijk ook erg actief. Hij is onder andere lid van de Lions geweest. Enkele sprekers waren het er over eens dat “het lang zal duren voordat er weer één als Albert zal zijn.” Minister van Justitie & Politie, Edward Belfort is onder de indruk van Ramnewash. “Ik ben gaan bestuderen wat hij allemaal gedaan en bereikt heeft. Ik ben jurist geworden onder zijn invloed.” Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks blijft de objectiviteit en doeltreffendheid het meeste bij. “Op geen enkele manier "ie ben kan law a man dies”, weet Rasoelbaks nog. “A man ben lees yu puru direct. Hij was scherp maar had zijn hart op zijn tong.”

Veel nagelaten
De persoonlijke omgang met ‘Albert’ passeerde de revue met een lach en brokken in de keel. Joviaal, altijd te vinden voor een grapje, liefde voor muziek en dansen, sarcastisch, oplossingsgericht een luisterend oor en pragmatisch waren enkele van de beschrijvingen voor de persoon Ramnewash. Harish Monorath, deken van de Orde van Advocaten heeft met een kort ‘verhaal’ het juridische leven van Ramnewash geïllustreerd. “Er was eens een rechter hij heette Albert. Wat was zo bijzonder aan rechter Albert vroeg het kindje? Wel, zijn geloof. Hij geloofde in de rechtsstaat en heeft er heel hard aan gewerkt totdat God zei: “Albert het is genoeg.” Is hij dan dood? Vraagt het kind. Nee, hij leeft voort in de vonnissen die hij heeft uitgesproken, in de lessen die hij ons heeft geleerd en de erfenis die hij heeft nagelaten.”

Voor Monorath was Ramnewash een timmerman en een tuinman. “Hij heeft heel lang aan de weg getimmerd. Deze generatie hoeft er alleen maar over te wandelen. Hij heeft grote bomen geplant terwijl hij wist dat hij de vruchten ervan niet zou plukken.” Ramnewash was bezig met enkele wetsproducten. Die moeten nog door De Nationale Assemblee komen. Hij maakte zich ook sterk om de zaalvoetbalbond terug te brengen in de boezem van de SVB. Het is een internationaal vereiste van de Fifa dat de zaalvoetbal door de ‘moederbond’ vertegenwoordigd wordt. Ramnewash is met staatseer begraven. De familie is daar dankbaar voor. Zij ervaart het als erkenning voor zijn noeste arbeid.

René Gompers
Advertenties