Internationale actie tegen Japanse walvisvangst
18 Sep 2014, 13:10
foto
Walvissen die Japan heeft gedood in naam van de wetenschap. (Foto: AP)


De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) komt in het geweer tegen de Japanse walvisvangt ‘voor wetenschappelijke doeleinden’. Het Aziatische land moet voortaan zijn plannen om walvissen te vangen voor wetenschappelijk onderzoek laten beoordelen door wetenschappers van de IWC.

Waarnemers zeggen dat hiermee wordt gepoogd de walvisvangst van Japan te beperken. Japan blijft walvissen vangen ondanks de commerciële jacht op deze zoogdieren internationaal al 30 jaar is verboden. Het land dood jaarlijks honderden van deze zoogdieren.

Het besluit is vandaag genomen op een vergadering in de Sloveense badplaats Portoroz. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft een half jaar geleden de Japanse walvisvangst als illegaal bestempeld. Tokio zou de wetenschap slechts als excuus voor de jacht gebruiken.

Milieuorganisatie Greenpeace vindt het besluit “goed nieuws.” Door het jongste IWC-besluit wordt de drempel voor Japan om weer op walvissen te jagen in het Zuidpoolgebied nog verder verhoogd. Greenpeace-campagneleider Pavel Klinckhamers zei in Amsterdam echter niet uit te sluiten dat Japan toch weer probeert om op walvisjacht te gaan.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April