Over 20 dagen is basiszorgverzekering in werking
18 Sep 2014, 06:00
foto
De drie sociale wetten zijn al afgekondigd. Op 9 oktober treedt 'Wet Nationale Basiszorgverzekering' als eerste in werking.


Vicepresident Robert Ameerali heeft nog twintig dagen de tijd om alle voorzieningen in orde te hebben voor de 'Wet Nationale Basiszorgverzekering', die op 9 oktober in werking zal treden. Op 9 december is de 'Wet Algemeen Pensioen 2014' van kracht en de 'Wet Minimum Uurloon' gaat per 1 januari 2015 in. Alle drie sociale wetten zijn reeds afgekondigd in het Staatsblad van de Republiek Suriname en hebben daardoor wetskracht.

De regering moet bij staatsbesluit een Zorgvoorzieningenfonds oprichten. Dit fonds zal bij een bankinstelling worden ondergebracht om onnodige risico's te vermijden. "Het aanwijzen van de bankinstelling zal via een openbare aanbesteding plaatsvinden, waardoor aan de voorwaarde van transparantie is voldaan", staat in de memorie van toelichting van de wet. De zorgverzekeraars moeten 3% van de premie maandelijks storten in het fonds.

Bij de inwerkingtreding van deze wet moet de Zorgraad zijn ingesteld. Deze raad is belast met het toezicht op de uitvoering en de handhaving van de wet. De Zorgraad is een rechtspersoon. De Zorgraad die uit maximaal zeven personen bestaat, wordt voorgedragen door de Onderraad van de Raad van Ministers. Uiterlijk 9 oktober moet ook het Uitvoeringsorgaan Basiszorg zijn ingesteld door de Onderraad. Ook hier is er sprake van een rechtspersoon. Dit orgaan bestaat uit een bestuur (maximaal zeven personen) en directie. Het bestuur benoemt de directie, die bestaat uit een directeur en een of meer onderdirecteuren. Bij staatsbesluit moeten nog nadere regels worden vastgesteld.

Iedere ingezetene (ongeacht nationaliteit) is verplicht zich te verzekeren. De maximale premie per maand is:
- 0 tot 16 jaar SRD 55
- 17 tot 20 jaar SRD 75
- 21 tot en met 59 jaar SRD 165
- 60 jaar en ouder SRD 240.

Er is een voorziening getroffen voor het geval er personen zijn die de premie niet zullen kunnen betalen. De regering heeft eerder al besloten de premie te betalen voor de categorie 0 tot 16 jaar en 60 jaar en ouder. De Nationale Basiszorg dekt een minimum pakket aan zorgvoorziening. Het staat een deelnemer vrij om een ruimer pakket bij de zorgverzekeraar af te sluiten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April