Fibos praat donderdag met leiding Minov
18 Sep 2014, 00:00
foto


Ondanks het tekort aan geld doet de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) er alles aan om de schooldeuren op 1 oktober normaal te openen. Er is dinsdagavond in Fibos-verband vergaderd over de penibele situatie waarin de bijzondere scholen verkeren. Het Fibos-bestuur is voor donderdag uitgenodigd door de leiding van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) om te praten over de situatie.

Het gesloten houden van de schooldeuren is geen optie voor Fibos, omdat de leerlingen dan het slachtoffer zullen worden hiervan. De organisatie houdt rekening met de veel kortere schooltijden in Suriname ten opzichte van de rest van de wereld. Elke verloren lesdag zou dan moeilijk in te lopen zijn, redeneert de organisatie.

Voor het schooljaar 2013/2014 moeten bijzondere scholen nog geld ontvangen. Jaarlijks betaalt de overheid SRD 150 per leerling aan de Fibos. Uitgaande van 195 scholen met ruim 45.000 leerlingen zijn de totale kosten SRD 6.750.000. Van dit bedrag is over het afgelopen studiejaar ongeveer 75 procent door de overheid uitbetaald. Het restant en de tegemoetkoming voor 2014/2015 zijn nog niet binnen en dat baart de organisatie zorgen.

Om kostendekkend te draaien is op jaarbasis ongeveer SRD 500 per leerling nodig. Het geld is bedoeld voor exploitatiekosten zoals onderhoud van scholen en de aanschaf van leermiddelen. De overheid betaalt nu de salarissen van de leerkrachten en het onderwijsondersteunend personeel zoals wachters, conciërges en schoonmaaksters. De Fibos rekent op een vruchtbaar gesprek met het Minov.
Advertenties