Obama: Ebola-uitbraak is wereldwijde veiligheidsbedreiging
17 Sep 2014, 04:00
foto
De WHO zegt dat meer dan 200.000 mensen mogelijk besmet kunnen worden als het Ebola-virus blijft oprukken. (Foto: AFP)


President Barack Obama heeft de Ebola-uitbraak in West-Afrika “een bedreiging voor de veiligheid in de wereld” genoemd. Hij heeft een grotere rol van de VS aangekondigd in de strijd tegen het virus.

"De wereld kijkt uit naar de Verenigde Staten," zei Obama, maar voegde eraan toe dat de uitbraak een “wereldwijd antwoord” vereist. De aangekondigde maatregelen omvatten het sturen van 3.000 Amerikaanse troepen naar de regio en de bouw van nieuwe zorginstellingen.

Er zijn dit jaar al 2.461 mensen overleden aan de gevolgen van het Ebola-virus. Het aantal doden is de helft van de besmette gevallen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De aankondiging van Obama volgt nadat VN-functionarissen de uitbraak betitelden als een gezondheidscrisis die ongekend is in de moderne tijd. De verspreiding van de ziekte betekent dat de middelen die nodig zijn om de uitbraak te bestrijden in de afgelopen maand zijn vertienvoudigd. Volgens de VN-coördinator belast met het Ebola-virus is er US$ 1 miljard nodig om de ziekte te bestrijden.

Epidemische proporties
De maatregelen die Obama heeft aangekondigd omvatten de bouw van zeventien zorginstellingen met elk 100 bedden en isolatieruimtes in Liberia. Het trainen van vijfhonderd werkers en een luchtbrug op gang brengen om voorraden sneller te krijgen in getroffen landen.

Ebola verspreidt zich alleen in nauw contact, maar er is geen behandeling en geen vaccin. De uitbraak begon in Guinee en heeft zich verspreid naar de buurlanden Sierra Leone en Liberia. Obama zei dat de uitbraak epidemische proporties in West-Afrika heeft bereikt. De ziekte heeft de ziekenhuizen en klinieken “volledig overweldigd” en mensen sterven letterlijk op straat.

Hij heeft andere landen opgeroepen om te reageren op de uitbraak, omdat een verslechtering daarvan zou kunnen leiden tot “zware politieke, economische en veiligheidsontwikkelingen voor ons allemaal.” Er is volgens Obama een potentiële bedreiging voor de mondiale veiligheid als deze landen worden verwoest. “De wereld weet hoe ze deze ziekte moet bestrijden. We weten dat als we de juiste stappen nemen, we levens kunnen redden. Maar we moeten snel werken.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April