IT-Core interesseert jeugdigen voor ICT
16 Sep 2014, 20:00
foto
De jeugdige deelnemers aan de workshop met enkele trainers. (Foto: Raoul Lith)


Met de 'Lego Robotics' workshop wil IT-Core jongeren interesseren voor ICT (Informatie, Communicatie en Technologie). "Met behulp van een simpel educatie pakket van Lego dat computer gestuurd is, bouwen deze jongeren prototypes voor robots", zegt Theo Boomsma, voorzitter van IT-Core, aan Starnieuws. Hij geeft aan dat in het KKF-gebouw er ook lokale trainers worden opgeleid tijdens deze workshop.

Boomsma legt uit dat de workshop uit twee sessies bestaat. "Kinderen van 7 tot 10 jaar volgen 's morgens de ‘We Do Junior Robotics’ workshop. Op heel creatieve wijze leren zij een robot te bouwen zonder dat ze zelf door hebben dat het een serieuze business is", stelt Boomsma. Volgens hem moeten de middelen voor de ICT-educatie ter beschikking gesteld worden samen met de juiste begeleiding. Hij is van mening dat als jongeren in aanraking komen met ICT, ze technologie gaan leren. "Stop domme dingen in hun handen en dan is dat wat ze gaan leren".

Certificaat
In de middaguren komen de jeugdigen van 10 tot 15 jaar voor de 'EV3-Mindstorms Robotics' workshop, het geavanceerdere Robotics systeem van Lego. Hierbij leren tieners de basis van programmeren en robotics. Boomsma geeft aan dat deze kinderen na de workshop een programma kunnen maken waarbij ze een robot via de computer helemaal kunnen bedienen. “Het gaat dan niet alleen om het aan- of uitmaken van een robot", zegt hij.

Antonio Delgado van ‘Science in a Suitcase’, is samen met zijn collega afgereisd om de training te verzorgen. "Deze mensen zijn de software engineers van Lego. Zij maken de programma's waarmee de kinderen bezig zijn", zegt Boomsma trots. Delgado geeft aan dat hij heel blij is een bijdrage te leveren aan dit project. De trainer merkt op dat de kinderen ondanks het Engels niet de hoofdtaal is, heel goed participeren. Hij legt uit dat de technieken die worden aangeleerd later gebruikt worden in diverse sectoren. Deze workshop duurt tot vrijdag en de kinderen ontvangen dan een certificaat.

De volgende generatie
“We werken samen om de volgende generatie van dit land op te helpen bouwen met rede en logica. De vaardigheden die wij hen vandaag leren kunnen ze overal gebruiken. Natuurlijk willen we graag dat ze het later gebruiken voor wetenschap en technologie, maar als ze niet daarvoor kiezen is dat ook oké, zolang ze plezier hebben en eruit leren”, vertelt Delgado.

De kinderen zijn volgens hem enthousiast om te leren programmeren, toen ze zagen wat ze konden doen werden ze super creatief, “it was a spark that starts a fire in them” zegt de enthousiaste trainer. Hij hoopt in de toekomst weer eens terug te komen om bezig te zijn meer kinderen te interesseren of om een vervolgprogramma te draaien. Suriname is het derde land dat Science in a Suitcase tot nog toe heeft aangedaan.
Advertenties