Unasur maakt weg vrij voor waarnemersmissie Bolivia
16 Sep 2014, 16:00
foto
Ambassadeur Ike Antonius wisselt de documenten uit met de voorzitter van de Boliviaanse Nationale Electorale Raad, Wilma Velasco. (Foto: Buza)


In Bolivia worden op 12 oktober presidentiële en parlementaire verkiezingen gehouden. Een electorale waarnemersmissie van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) zal deze stembusgang reguleren. Daartoe zijn maandag twee overeenkomsten getekend.

Ambassadeur Ike Antonius heeft namens de Unasur getekend. Hij heeft minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en Jennifer Van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau vertegenwoordigd. Voor Bolivia hebben de voorzitter van de Nationale Electorale Raad van het land, Wilma Velasco, en de viceminister van Buitenlandse Zaken, Leonor Arauca, getekend. In de overeenkomsten zijn de priveleges en immuniteit van de waarnemers van de Unasur-lidlanden vastgelegd. Ook het mandaat van de Unasur-missie is daarin opgenomen.

De waarnemers diensten zich te houden aan de principes van onpartijdigheid, objectiviteit, transparantie en non interventie, zei ambassadeur Antonius. Er is op gewezen dat electorale processen in de regio deel zijn van de beleving van de democratie. Suriname heeft als Unasur-voorzitter in diverse lidlanden waarnemersmissies geleid waaronder in Venezuela, Ecuador en Columbia.

De autoriteiten van Bolivia hebben benadrukt dat Unasur mag rekenen op de volledige ondersteuning bij de uitvoering van tken die voortvloeien uit de getekende overeenkomsten. Nu de documenten gisteren zijn getekend, zal er een algemeen coördinator worden benoemd en zal een speciale vertegenwoordiger worden aangewezen. Beide functionarissen zullen worden belast met de algehele leiding van de waarnemersmissie in oktober in Bolivia. Een lidland kunnen vier vertegenwoordigers van electorale organen worden voorgedragen voor participatie.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March