'Marki! geeft inzicht in drie regeertermijnen Venetiaan
16 Sep 2014, 01:00
foto


‘Marki! Uitdagingen en Verworvenheden van drie regeertermijnen Runaldo Ronald Venetiaan als President van de Republiek Suriname.’ Zo heet de filmproductie van The Backlot over de oud-president. De film biedt wat meer inzicht in het leven van Venetiaan als president en familieman. Maandagavond was er voor genodigden een ‘preview’ in TBL Cinemas.

De documentaire is gemaakt in opdracht van ‘De Vrienden van RRV’. In de film wordt er teruggekeken op de zittingsperiodes van Venetiaan en wat er zich achter de schermen afspeelde. In de productie komen ‘Vene’ aan het woord, enkele partijgenoten en prominenten uit de samenleving. Zij zijn allen vol lof over de NPS- leider die het na vijftig jaar voor gezien houdt in de politiek. Een groot deel van de film is geconcentreerd op de militaire periode en daarna. Venetiaan vertelt openhartig maar heel diplomatisch over de taferelen die zich afspeelden tijdens de regeerperiodes, de tegenpartij met name de NDP en Desi Bouterse en de problemen in eigen kamp.

Hoewel de documentaire is afgebakend tot de drie regeerperiodes van Venetiaan, vangt het publiek een glimp op van Venetiaan, de ‘romanticus’. Hij vertelt over zijn vrouw, Liesbeth Venetiaan. Voor hem was het liefde op het eerste gezicht. Ook wordt er aandacht besteed aan zijn groei en doorbraak in de politiek. Men krijgt een zes-jarige Venetiaan te zien, een tiener en een Venetiaan ‘met haar’. De film heeft een paar periodes weggelaten, zoals de politieke acties die door Venetiaan geleid werden.

Over de huidige machthebbers is zijn standpunt hetzelfde gebleven. “Het was een donker moment”, zegt Venetiaan in de film over de dag waarop Desi Bouterse tot president gekozen werd. “De assembleevoorzitter heeft daar een grote rol in gespeeld. Het staat dan ook op haar conto.” De documentaire wordt afgesloten met een gedicht voorgedragen door ‘Vene’. Venetiaan is verrast en dankbaar. Hij noemt de film een geschenk aan de samenleving. “Niet alleen voor de geschiedschrijving maar om te putten uit kracht om te werken aan de ontwikkeling van Suriname.” Venetiaan kreeg een staande ovatie na de voorstelling. De documentaire is vanaf vandaag op de verschillende televisiestations te zien.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April