DOE roept jongeren op democratie gestalte te helpen geven
15 Sep 2014, 12:00
foto


Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) vindt dat in Suriname mooie initiatieven genomen zijn om jongeren te betrekken. De partij roept jongeren op om gestalte te helpen geven aan de democratie. Op de Internationale Dag van de Democratie vraagt de Verenigde Naties aandacht voor de betrokkenheid van jongeren bij de democratie.

DOE zegt in een verklaring dat er nogal wat jongeren zijn die zich afstandelijk opstellen als het om politiek gaat. Voor sommigen is het niet eens duidelijk wat begrippen als politiek en democratie betekenen.
De Democracy Unit (DU) heeft een aardig boekje, speciaal gericht op jongeren, gepubliceerd om hen op een eenvoudige manier kennis te laten maken met democratie. Complimenten aan DU. Jongeren hebben deze informatie nodig om kennis en inzicht op dit vlak te verwerven.

Dit jaar wordt internationaal aandacht besteed aan het belang van betrokkenheid van jongeren bij de democratie. De Verenigde Naties die sinds 2007 deze dag heeft uitgeroepen, adviseert via haar secretaris generaal, Ban Ki-moon om jongeren voor de hedendaagse uitdagingen te plaatsen en samen met hen na te gaan wat er gedaan kan worden om tot oplossingen te komen. Jongeren moeten volgens hem verantwoordelijkheid nemen voor hun bestemming en hun dromen vertalen in een betere toekomst voor allen.

Jongeren en democratie in Suriname
Er zijn in ons land mooie initiatieven genomen om jongeren al vroeg te betrekken bij ons democratisch systeem. Het werk van de Young Democracy Unit, moet zeker hierbij genoemd worden. Daarnaast de instituten van de Caricom Jeugdambassadeurs, het Jeugdparlement, het ministerie van Jeugd en Sport en verschillende programma’s die door deze groepen van jongeren worden uitgevoerd. Belangrijk is echter wel, om na te gaan of het democratisch denken door al deze initiatieven erop vooruit is gegaan of niet.

Juist op een dag als deze, pleiten wij voor een grondige evaluatie, waarbij samen nagedacht wordt wat beter kan en beter moet. Als uitgegaan wordt van de definitie van de Verenigde Naties dat democratie een universele waarde is, gebaseerd op de vrije wil van burgers om hun eigen politieke, economische, sociale en culturele systemen vorm te geven en volledig daaraan deel te nemen, dan kan na gegaan worden wat onze jongeren nog nodig hebben volledig tot hun recht te kunnen komen..

Laat je niet verzieken
DOE benadrukt dat jongeren de vrijheid moeten hebben om zich op een aangename wijze binnen het democratisch bestel te ontwikkelen. Belangrijk is dat ze niet vervallen in de missers van de generatie vóór hen op het vlak van corruptie, rancune en slechte voorbeelden. DOE pleit voor een waarden gedreven benadering dat de basis dient te vormen van goed leiderschap en daarmee ook een goede invulling van de democratie. Door actieve toepassing van waarden als eerlijkheid, integriteit, rechtvaardigheid, medemenselijkheid en discipline wordt er welzijn voor allen bewerkt.

Zo komt feitelijke groei en ontwikkeling tot stand. Jongeren worden daarom opgeroepen betrokken te zijn bij het verder vorm geven van onze democratie. Help mee de kansen en knelpunten in onze democratie te ontdekken en oplossingen waar nodig aan te dragen. Suriname heeft meer dan ooit jongeren nodig die burgerparticipatie zichtbaar(der) maken, die in staat zijn het beleid van bestuurders op plaatselijk en nationaal niveau kritisch te volgen en van constructief commentaar te voorzien.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April