Brazilië bouwt gigantische uitkijktoren Amazonewoud
16 Sep 2014, 02:00
foto
Het Amazone regenwoud absorbeert tonnen broeikasgassen uit de atmosfeer (Beeld: BBC)


In het hart van het Amazonewoud is begonnen aan de bouw van een gigantische uitkijktoren om de klimaatverandering te monitoren. De Amazon Tall Tower Observatory zal naar verwachting 325 meter hoog zijn.

Het instrumentarium zal gegevens over broeikasgassen, stofdeeltjes en over het weer in één van de grootste aaneengesloten regenwouden op aarde verzamelen. Braziliaanse en Duitse wetenschappers hopen de gegevens te gebruiken om de bronnen van broeikasgassen beter te begrijpen en antwoorden te vinden op de klimaatverandering.

De toren wordt opgebouwd uit staal dat van duizenden kilometers uit het zuiden van Brazilië is vervoerd naar de bouwplek, zo’n 160 kilometers van de stad Manaus. Door de hoogte, maakt de toren het mogelijk om de aanpassing en beweging van luchtmassa's door het bos over een afstand van enkele honderden kilometers te onderzoeken.

"Het meetpunt is breed zonder directe invloed van de mens, en dus ideaal om de betekenis van het bosgebied voor de chemie en fysica van de atmosfeer te onderzoeken", zegt Jurgen Kesselmeier, de projectcoördinator voor de Duitse kant. Zijn uitspraak is geplaatst op de website van het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz.

Het Amazonewoud is één van 's werelds meest gevoelige ecosystemen, met een krachtige invloed op de opname en afgifte van koolstof in de atmosfeer. "De toren zal ons helpen om talloze vragen over de wereldwijde klimaatverandering te beantwoorden ", zegt Paulo Artaxo, van de Universiteit van Sao Paulo en projectcoördinator voor de Brazilianen.

De toren zal worden toegevoegd in een bestaande structuur van kleinere meettorens in de regio. Als het bouwwerk af is, zal het een soortgelijk observatorium zijn dat in 2006 werd neergezet in Centraal-Siberië.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April