33 jongeren getraind om een bedrijf op te zetten
15 Sep 2014, 04:00
foto
Ferranto Dongor tijdens een trainingssessie.


Jongeren tussen 15 en 30 jaar zijn zes dagen lang getraind om een eigen bedrijfje op te kunnen zetten. Dit project is voortgevloeid uit het rapport 'Eye on the Future' dat door de Caricomlanden is uitgebracht tijdens de Summit On Youth in 2010 in Suriname. De training werd gehouden van 8 tot 13 september in Ons Huis.

Creativity for Employment and Business Opportunity (CEBO) komt van het Caricom secretariaat dat zes lidlanden heeft uitgekozen om het project uit te voeren. De training is gerealiseerd in samenwerking met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Het CEBO-project is gefinancierd door verschillende donoren, onder andere de USAID. Drie trainers, Ferranto Dongor, Bienvenida Monsanto en Rajiv Hieralal, zijn vijf dagen lang getraind op Trinidad & Tobago. Zij kregen vaardigheden aangereikt zodat het CEBO-project uitgevoerd kon worden in Suriname.
Er zijn handleidingen meegegeven die gebruikt moesten worden tijdens de workshop van de 30 jongeren. De belangstelling van de jongeren was groot. Suriname heeft 34 jongeren kunnen accommoderen, van wie 33 jongeren de training succesvol hebben afgerond.

Simuleren van bedrijven
Als onderdeel van de training hebben de jongeren een bedrijf moeten simuleren, een basis businessplan moeten ontwikkelen, een markt moeten creëren waarbinnen producten ten verkoop werden aangeboden en de verleende diensten geëtaleerd moesten worden. Er zijn vijf bedrijven gesimuleerd nl: Smart Covers, Ai waka snacks, FlawlessSu, Su’ Licious en Fruity Smoothy.
Vóór deze bedrijven hun producten 'aan de samenleving' hebben gepresenteerd moesten zij voor een lening naar de 'Cebo Bank' om hun businessplan goedgekeurd te krijgen, waarna zij geld hebben ontvangen om hun producten te vervaardigen. Zij moesten, zoals bij een echte bankinstelling, ook een onderpand tonen. De jongeren waren erg creatief en hebben hun onderpand in de vorm van een horloge, mobiele telefoon of sieraden afgestaan. Na de goedkeuring van de bank hebben zij hun waardevolle spullen weer ontvangen.

Ter afsluiting zaterdag hebben de bedrijven hun winsten gepresenteerd aan de genodigden. Aanwezig waren ook de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, directeur Jeugdzaken, John Sandriman en de vertegenwoordiger van het Caricom secretariaat Yldiz Pollack-Beighle. De training is afgesloten met een certificaatuitreiking en een tentoonstelling van de producten van de vijf bedrijven. De jongeren blikken tevreden terug en hebben veel kennis opgedaan. Sandriman beloofde dat het ministerie van Sport- en Jeugdzaken de jonge ondernemers verder zal ondersteunen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April