Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 217
14 Sep 2014, 22:00
foto
Vladimir Poetin, president van Rusland.


“Heren, de paus maakt zich zorgen om een Derde Wereldoorlog.”
“Nu pas? Ik maakte me daar al zorgen over toen de Berlijnse muur en het IJzeren Gordijn vielen.”
“Waarom? Eindelijk weer een verenigd Duitsland.”
“Jullie begrijpen Europa niet. Een verenigd Duitsland is sinds Otto von Bismarck altijd de basis voor grote problemen geweest, zoals twee wereldoorlogen.”
“Inderdaad, en wilde je die problemen voorkomen, moest je Duitsland weer verdelen.”
“En dat IJzeren Gordijn gaf de uiterste grens aan tussen Oost en West. Dat zogenoemde Oost-Europa was de buffer tussen de Russische Beer en het kapitalistische Westen.”
“Ja, maar toen de Sovjet Unie viel, was het te verwachten dat het Westen zou oprukken naar het Oosten.”
“De afspraak was dat alleen Oost-Duitsland door de ‘Anschluss’ bij West-Duitsland deel van de NAVO zou worden. Maar daarna volgden een hoop van die ex-Warschaupact landen, zoals Estland, Letland, Litouwen, Polen, enz.”
“En waarom deden de Russen daar toen niets tegen?”
“Omdat een stelletje corruptelingen onder leiding van die alcoholist Boris Yeltsin, een grote uitverkoop hield van Russische staatsbedrijven.”
“Inderdaad, een snel opkomende Russische maffia wist zich verschrikkelijk te verrijken met deze uitverkoop. Rusland ging sterk achteruit en de arbeidersklasse verarmde enorm.”
“Het heet nu ‘de Russische Federatie’.
“En Yeltsin probeerde de aandacht van de Russen af te leiden met een onverkwikkelijke oorlog met Tsjetsjenië die alleen hopen geld kostte en de economische positie van de Russische beer nog verder verzwakte.”
“En die zuiplap van een Yeltsin bleef maar die corrupte maffia-kliek naar de pijpen dansen en dat vergrootte nog meer de wrevel bij de Russen.”
“Maar dan zie je hoe dingen gebeuren: terwijl de Russische Federatie met z’n maffiabende naar een economisch bankroet afglijdt, benoemt Yeltsin in 1989 een of andere geheim agent tot het nieuwe hoofd van de Veiligheidsdienst of Geheime Dienst, of hoe je dat ding wilt noemen. Driemaal raden wie dat was?”
”Ik weet het: Vladimir Poetin.”
“Juist, mijn jonge vriend. En Poetin begon achter de schermen met een keiharde opmars naar de top en als geheim agent maakte hij goed gebruik van allerlei intriges en smerige spelletjes om Yeltsin nog verder in diskrediet te brengen.”
“Tja, zo gaat het in de race naar de macht: niets is heilig en veilig.”
“Klopt, mijn vriend. En onder druk moet Yeltsin die Poetin in 1999 zelfs tot premier benoemen. En wie gedacht had dat Poetin de zoveelste marionet van Yeltsin zou worden, had het glad mis. Poetin ontpopte zich steeds meer als de redder van de Russische Federatie, vooral toen hij met de Tweede Tsjetsjeense oorlog een soort van oplossing bracht voor dat probleem. Zijn ster begon enorm te stijgen bij het gewone volk.”
“En wat gebeurde met die Yeltsin?”
“Rusland was intussen bankroet, de Wereldbank en het IMF moesten met tientallen miljarden bijspringen. Yeltsin verloor samen met z’n corrupte maffiavriendjes steeds meer steun en moest terugtreden. Poetin werd toen tot president van de Russische federatie benoemd. En zijn populariteit steeg nog meer, toen hij het aandurfde om die maffiabende van Yeltsin aan te pakken, zo van: “Jullie houden op met je corrupte spelletjes en bemoeien je niet meer met de politiek, dan laat ik jullie verder met rust. Zo niet, dan nationaliseer ik al jullie kapitalistische belangen.”
“Nou, ik denk niet dat die machtige Russische maffiabende zich aan zo een omhooggevallen geheim agent stoorden.”
“Precies, toen pakte hij de rijkste, sterkste, grootste Russische maffioso op, dat was die Mikhail Khodorkovsky. Achter slot en grendel ging die boy.”
“Keihard, en wat gebeurde met de rest van die maffiabende?”
“Een deel vluchtte naar het Westen en de rest volgde braaf de orders van Poetin op.”
“En wat voor gevolgen had dat voor de Russische economie?”
“Die groeide tussen 2001 en 2007 met gemiddeld 7% per jaar en tussen 2000 en 2012 steeg het gemiddelde loon in de Russische Federatie met maar liefst 160%.”
“Ja, dat is hoe je het draait of keert een keiharde leider die z’n land van min tien tot plus honderd heeft weten te brengen.”
“Klopt. Rusland is van de 22ste plaats gestegen naar nummer tien op de wereld ranglijst van sterke economieën. Het heeft intussen alle oude schulden afgelost en behoort samen met Brazilië, India, China en Zuid-Afrika, de zogenoemde BRICS-landen, tot de sterkste opkomende economieën in de wereld.”
“Nu begrijp ik waarom de Russen als één blok achter Poetin staan.”
“En waarom hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat de Oekraïne de westerse toer opgaat.”
“Maar dat is die mensen hun vrije wil, hij moet zich daar niet mee bemoeien.”
“Wat denk je dat de Amerikanen zouden doen als de bevolking van Mexico bij referendum verklaart dat ze communistisch willen worden, net als Cuba? Denk je dat de Amerikanen dat zouden toestaan, al wil dat Mexicaanse volk dat?”
“Inderdaad, want wie de Oekraïne heeft, heeft de voordeur naar het hart van Rusland.”
“Dan wat denk je dat Poetin kan gaan doen?”
“Hetzelfde als de Russen toentertijd deden, eerst in Hongarije en jaren later in Tsjecho-Slowakije die toen de westerse toer opwilde.”
“En dat was?”
“Jasses, wat hebben jullie op school geleerd? Ooit gehoord van de Hongaarse opstand en de Praagse lente?”
“Nee.”
“Van Alexander Dubceck?”
“Wat is dat?”
“Mijn hemel! Leer wat van deze oude zuiplappen. De Russen vielen met hun tanks, hun sterkste wapen, deze landen binnen en het was in korte tijd afgelopen met dat westers gedoe.”
“Ja, maar de NAVO heeft speerpuntposten ingesteld, van waaruit hun troepen snel kunnen aanvallen in geval van een Russische aanval.”
“Ze zijn niet opgewassen tegen de duizenden Russische tanks.”
“De Navo bombardeert de Russen vanuit de lucht als ze de Oekraïne bezetten.”
“Poetin weet dat ook en is ze ook daar een slag voor; met het neerhalen van dat Maleisisch passagiersvliegtuig heeft hij aangetoond dat hij met z’n kleine, mobiele radargestuurde luchtdoelgeschut-units straalvliegtuigen in volle vaart op kruishoogte kan neerhalen.”
“Wat zeg je me daar? Dus dat neerhalen van dat verkeersvliegtuig was geen ongeluk of zo?”
“Echt niet. Zoiets doe je niet per ongeluk. Het was een waarschuwing, zo van: als ik straks m’n gang ga in de Oekraïne, denk niet dat je me met je B-52 bommenwerpers vanuit 10 kilometer hoogte komt bestoken. Tot daar haal ik je neer. Wat zeg je me daar? Ik lijk, mi e dyersi fu du dati? Wel, la me je even wijzen dat ik dat kan.”
“Nee, dit geloof ik niet. Kan een mens driehonderd onschuldige mensen op die manier offeren?”
“”Poetin? Jazeker, die gaat over lijken, maar hij bereikt z’n doel. En wie was de eerste die in brede bewoordingen z’n condoleances aan de Maleisische regering aanbood?”
“Diezelfde Poetin.”
“Zie je nu waarom de paus zich terecht zorgen maakt?”
“Maar wanneer denk je dat hij zal toeslaan?”
“GWS, Gado Wan Sabi.”
”Nou, ik denk aan het begin van de Russische winter. Dan doet hij z’n ding en als jij met jouw speerpuntlegertjes komt opzetten, loop je keihard vast in de ijzige koude.”
“Jakkes, net als Napoleon en Hitler. De Russen hebben toen een compleet Duits leger met veldmaarschalk en al in de pan gehakt in Stalingrad.”
“Maar de Russische winter begint al in oktober voelbaar te worden, dus straks.”
“Begrijp je dan nogmaals de bezorgdheid van die ouwe man in Rome?”
“En dan zitten wij hier te modderen met een failliet energiebedrijf dat we niet verantwoordelijk willen stellen voor de energierommel waarin we nu zijn terechtgekomen, omdat er anders politieke koppen zullen gaan moeten rollen?”
“Terwijl er een wereldoorlog dreigt, waarbij de levering van energie, in het bijzonder het Russische aardgas, een cruciale rol gaat spelen, kunnen wij, met al onze kennis en natuurlijke hulpbronnen niet eens de energiebehoefte voor een half miljoen mensen garanderen?”
“Dat komt door die lage waterstand in dat stuwmeer, niet door mismanagement en boeverij bij het staats energiebedrijf.”
“Bijna, bijna wil ik zeggen: laat hier ook een Poetin de boel komen schoon ruimen; la we een gezonde economische groei gaan doormaken, los van allerlei politieke handjes-boven-het-hoofd-houderij.”
“Ach man, je zeurt met je doemscenario’s en je Poetinisme; er zal niets gebeuren, die Poetin speelt gewoon blufpoker. En zie: we hebben toch bijna weer normaal stroom? Da san yu e span? Vul je glas, drink en vergeet. Yeaaaah.”

Rappa
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April