Polanen: Presidentverkiezing kan voor dilemma zorgen
15 Sep 2014, 00:00
foto
Sam Polanen, voorzitter herziening Grondwet.


De voorzitter van de herzieningscommissie Grondwet, Sam Polanen, verwacht dat uiterlijk eind van het jaar het werk afgerond zal zijn. De commissie is drie jaar bezig om de opdracht van president Desi Bouterse rond te krijgen. Polanen zegt aan Starnieuws dat het om veel werk gaat, want het presidentiële en parlementaire systeem lopen door elkaar in de grondwet. Polanen antwoordt bevestigend op de vraag of er een dilemma kan ontstaan bij de verkiezing van het staatshoofd volgend jaar.

De VHP, NPS, SPA, Pertjajah Luhur, KTPI en de BEP hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken op het niveau van de verkiezing van de regionale organen. Deze partijen zijn ervan overtuigd dat ze de meerderheid van de ressort- en districtsraadszetels zullen veroveren. Verwacht wordt dat de president en de vicepresident niet in De Nationale Assemblee zullen worden gekozen, omdat daarvoor een meerderheid van twee derde nodig is. De samenwerkende partijen mikken op de Verenigde Volks Vergadering, waar de regeringsfunctionarissen met gewone meerderheid gekozen worden.

Polanen zegt dat zonder wijziging van de grondwet het niet mogelijk zal zijn om het komende jaar rechtstreekse presidentverkiezingen te hebben. Er gaan stemmen op dat met het rechtstreeks kiezen van de president deze kwestie zal worden omzeild. "De kans bestaat ook dat een president kan worden gekozen in de volksvergadering, terwijl die partijen in De Nationale Assemblee de meerderheid niet hebben", stelt Polanen.

Ongewenste situaties
In 1996 had de coalitie de meeste zetels. Toch is het niet gelukt om Ronald Venetiaan te kiezen als president in De Nationale Assemblee. Polanen merkt op dat in de Verenigde Volks Vergadering Jules Wijdenbosch tot president werd gekozen omdat toen de KTPI en vijf leden van de VHP naar de NDP waren overgelopen. Het kon ook gebeuren dat als de kandidaat vicepresident Harold Ramdhani zich niet had teruggetrokken, hij gekozen kon worden. "Dan had je een koppel van de coalitie en oppositie als president en vicepresident. Dit is ook voorgekomen in Frankrijk", merkt de rechtsgeleerde op.

Polanen brengt in herinnering dat in 1986 de Front-partijen het volk opgeroepen hadden om 'ja' tegen de grondwet te zeggen, waardoor verkiezingen in november 1987 mogelijk waren. Beloofd was dat zo snel mogelijk de grondwet zou worden gewijzigd. Deze belofte is niet waargemaakt. Het is volgens de voorzitter van de commissie noodzakelijk om de grondwet te wijzigen, waardoor zaken goed geregeld worden.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April