Ziektebeeld (symptomen) van Sepsis
13 Sep 2014, 16:00
foto


Wanneer bacteriën in het bloed binnendringen kan er een acuut (plotseling), ernstig ziektebeeld (sepsis) ontstaan met shock (wegvallen van de bloeddruk), te herkennen aan snelle, zwakke pulsaties aan de slagaders bij de pols, klamme, bleke huid, koude neus en snelle, oppervlakkige ademhaling. Soms is er vooraf ook koorts met koude rillingen.

Fataal verloop
Er kan binnen enkele seconden tot minuten intravasculaire bloedstolling (diffuse intravasale coagulatie) en multi-orgaanfalen optreden met dodelijk gevolg.

Oorzaak
De oorzaak is vaak een onopvallend geïnfecteerd wondje of een grotere geïnfecteerde wond door een operatie of ongeval. De infectiebron kan echter ook een inwendig orgaan zijn.

Preventie (voorkomen)
Het schoonhouden van wondjes en goed behandelen en desinfecteren van geïnfecteerde wonden is de beste manier om sepsis te voorkomen.

Onmiddellijke behandeling
Bij ernstige dreiging of verdenking op sepsis zijn onmiddellijk de juiste antibiotica (zowel tegen Gram positieve als Gram negatieve bacteriën) nodig. Er wordt vooraf direct bloed afgenomen voor het onderzoek naar welke bacterie aanwezig is en voor welke antibiotica die gevoelig is).

Zonder op de uitslag te wachten wordt onmiddellijk gestart met bestrijding van de shock met een infuus en intraveneuze toediening van die antibiotica die de meeste kans hebben om effect te sorteren. Zodra de gevoeligheid voor antibiotica bekend is wordt de therapie daarop afgestemd. Tijdverlies kan fataal zijn. Alleen indien met deze behandeling onmiddellijk wordt begonnen kan de patiënt nog herstellen.

Theo Hiemcke
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April