Sancties voor fraude bij keuringen
13 Sep 2014, 10:00
foto
Leo Brunswijk (links), voorzitter van STKM en naast hem secretaris Wilgo Bilkerdijk. De geslaagden tekenen hun certificaten. (Foto: René Gompers)


Er komen sancties tegen keurmeesters en keuringsinstanties die zich schuldig maken aan fraude. De deelde de voorzitter van de Stichting Toezicht Keuringen Motorrijtuigen (STKM) Leo Brunswijk mee. De mededeling werd gedaan op de certificaatuitreiking van de ‘Keurmeesters Cursus’. De STKM heeft vrijdagavond 47 nieuwe bevoegde keurmeesters afgeleverd.

Brunswijk haalde enkele zaken aan die niet in de haak zijn bij keuringsinstanties. “Het komt voor dat auto’s gekeurd worden zonder dat deze fysiek aanwezig zijn bij de keuringsinstantie. Mensen geven gewoon hun papieren mee en krijgen de keuringsbewijzen thuis bezorgd”, illustreerde Brunswijk de situatie. “De eigenaren werken mee. Ze betalen meer en maken een deal. Het hoeft niet eens zo duur te zijn als men de normale weg volgt.” Het komt ook voor dat voertuigen gekeurd worden door onbevoegde krachten die ‘op naam’ van de keurmeester werken bij diens afwezigheid. De stichting wil dat er minimaal twee keurmeesters actief zijn op een keuringsinstantie.

Het is niet een nieuw beleid dat gevoerd wordt. Het is dat de conceptreglementen die al heel lang liggen maar door het nieuwe bestuur nu wel uitgevoerd gaan worden, verduidelijkte Wilgo Bilkerdijk, secretaris van STKM. “Zaken zijn lange tijd niet goed gegaan omdat de organisatie niet ingreep. De stichting gaat nu doen wat ze doen moet en dat is toezicht houden, zoals het bij de wet is vastgesteld.” De overtreders kunnen gestraft worden met een schorsing en of intrekking van de bevoegdheid om te keuren.

René Gompers
Advertenties