Voorlopig minimum verhoogde tarieven voor standhouders
12 Sep 2014, 19:00
foto


De nieuwe tarieven voor de standhouders van de Centrale Markt Paramaribo zijn 1 september ingegaan, echter zal er door bepaalde groepen verkopers, tot alles in kaart is gebracht, niet meer dan SRD 3,15 per dag worden betaald. Het gaat om verkopers van landbouwproducten, vis en- en pluimvee, levensmiddelen, kramerijen en huishoudelijke artikelen, textiel, confectie en lederwaren die voorlopig dit bedrag zullen betalen.

De Centrale Markt heeft ongeveer 2000 verkopers. Het nieuwe tarief is SRD 3,15 per meter per dag. Ongeveer 95% van de marktverkopers betaalt dit bedrag. Er wordt voorlopig aangenomen dat elke standhouder minimaal 1 (één) meter van de tafel gebruikt.

SRD 3 miljoen per jaar
Voor de restauranthouders en de groothandelaren geldt het tarief van SRD2,25 per vierkante meter. Zij zullen per marktdag minimaal SRD10 kwijt zijn, omdat de minimale grootte van de ruimtes 4,5 vierkante meter is en men voorlopig dat bedrag aanhoudt. Ook hier zal er in de toekomst eventueel bijgesteld worden.

De minimale grootte van de slagerijen en visverkoopruimtes bedraagt 9 vierkante meter. Deze groep zal per dag SRD 20 betalen, totdat na opmeting blijkt dat de ruimtes groter zijn en de slagers het zo willen houden. Voorheen betaalden zij SRD 0,50 per marktdag. Elke slagerij heeft zeker vier freezers en twee airco’s en betaalt nu SRD1 per dag voor stroom. Het dagelijkse tarief voor bovengenoemde groepen was tot 1 september drie en een halve cent.

De markt kost de staat ongeveer SRD 3 miljoen per jaar, terwijl de opbrengsten ongeveer SRD 200.000 zijn, dus 15 keer minder dan de uitgaven. Voor het bestrijden van ongedierte wordt jaarlijks SRD400.000 uitgegeven, zegt de voorlichting van het districtscommissariaat ter illustratie. Met 25 marktdagen per maand zal ongeveer 95% van de marktverkopers minder dan SRD 80 per maand betalen aan huur. De staat zorgt voor verlichting van de ruimte, water, ongediertebestrijding, bewaking en dagelijkse schoonmaak.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April