Staatsoliebond loopt voor in rechten ‘gelijke sekse’
13 Sep 2014, 08:00
foto


De Staatsolie Werknemersorganisatie (SWOS) is de enige vakbond die relaties van gelijke sekse erkent. Enkele jaren geleden heeft de vakbond in zijn collectieve arbeidsovereenkomst het woord ‘echtgenoot/echtgenote’ vervangen door partner.

Dit besluit is niet van een leien dakje gegaan, zegt SWOS-voorzitter Lloyd Read aan Starnieuws. De discussie over de wettelijke erkenning van ‘same seks’-relaties is in de afgelopen weken hoog opgelaaid in verband met de nu aangenomen sociale wetten. De LBGT (lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders) gemeenschap in Suriname heeft in de afgelopen jaren ook vaker van zich laten horen. Zij willen de introductie van het geregistreerd partnerschap. Deze erkenning maakt dat partners in zo’n relatie aanspraak maken op de sociale voorzieningen die de overheid biedt aan haar burgers.

De Surinaamse wet erkent duurzame heteroseksuele samenlevingsvormen, waarbij de partners ongehuwd zijn. Read vertelt dat hij er niet bij stilgestaan had bij eerdere onderhandelingen, totdat de mensen die er last van ondervonden hem erop attendeerden. In Suriname zijn homorelaties nog in de taboesfeer, ofschoon deze groep de afgelopen jaren achter de gordijnen vandaan komt. Bij de discussies heeft hij er dan ook op gewezen dat het gaat om een morele kwestie.
“Het gaat er niet om of je voor of tegen bent, het gaat om het individu dat werkt
bij het bedrijf,” stelt hij. “En die persoon levert evengoed zijn bijdrage als elke hetero.” Rationeel gezien leveren die partners dezelfde inspanningen, legt de vakbondsman uit.

De directie van Staatsolie en de vakbond hebben over deze vorm van samenleven dezelfde opvattingen. “Zelf kies ik niet voor deze vorm van samenleven, maar wie ben ik om dat te veroordelen. Dat kan alleen God en ik ga mij niet boven God plaatsen,” zegt Read. Hij legt uit dat bij de invoering van de regel de grondwet als uitgangspunt is gebruikt. Daarin is onder andere opgenomen dat niemand mag worden gediscrimineerd op basis van zijn ras, geloof en politieke overtuigingen. In de cao van Staatsolie is wel opgenomen dat de duurzaamheid van alle relaties van duurzaam samenwonen moet worden aangetoond met een notariële akte. De mensenrechten en het democratisch recht gebiedt ons de keuze van partners te respecteren, stelt Read verwijzend naar de gevoeligheid van de kwestie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April