Ministeriële delegatie met huiswerk terug naar Paramaribo
03 Sep 2014, 00:00
foto


Een ministersdelegatie en de rijstsector in Nickerie zijn na een urenlange vergadering nog niet op één lijn over de maatregelen die genomen moeten worden. Rijstindustrieel Imro Manglie is bereid een baal natte padie op te kopen voor SRD 60, maar de padieboeren willen nog minstens SRD 4.50 hier bovenop. De Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) gaat niet akkoord met SRD 60. Nu wordt de padie opgekocht tussen SRD 45 en 50. Er zijn voorstellen gedaan waarvoor de ministers moeten afstemmen met president Desi Bouterse.


De ministers Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) en Rabin Parmessar (Openbare Werken), waren dinsdagmiddag met een helikopter naar Nickerie afgereisd. Zij beloofden aan journalisten dat na de vergadering een persconferentie zou volgen. Deze is niet meer doorgegaan omdat zaken eerst besproken moeten worden. De ministers spraken met vertegenwoordigers van VRE, Surinaamse Padie Boeren Assosatie (SPBA) en Vereniging van Padi Producenten (VPP). Volgens Algoe zal Manglie vanaf woensdag de padie opkopen voor SRD 60. Algoe geeft aan dat niet alle pelmolenaars akkoord zijn gegaan met deze prijs. Volgens de bewindsman is Manglie bereid om ook andere drogers in te huren om mogelijk op te kopen.

wachten op antwoord
De voorzitter van de VRE, Bhagwatpersad Ramadhin, zegt dat de minister over twee weken komt met het antwoord over de Petro Caribe deal met Venezuela. Daarna kan er een betere padieprijs worden vastgesteld. Voorlopig is er nog geen zicht op een andere prijs dan wat er nu nog geboden wordt, zegt Ramadhin. De VRE heeft een aantal voorstellen op tafel gelegd, zoals een exportsubsidie US$ 100 US$ per ton, waardoor de boeren een betere prijs kunnen krijgen. "De regering heeft gevraagd om de boeren meer te betalen, maar wij kunnen nu niet meer geven", stelt Ramadhin. Volgens hem kunnen pelmolenaars die niet exporteren de SRD 60 wel betalen, maar voor de export kan dat niet. Ramadhin zegt dat ze voorlopig tegen een open prijs wel kunnen opkopen en opslaan.

Harrinandan Oemraw merkt op dat alleen Manglie bereid is om SRD 60 te betalen voor een baal natte padie. Oemraw vraagt zich af hoe het verder moet, want Manglie kan niet alles verwerken. Hij heeft een voorstel gedaan om een compensatie van SRD 4.50 te geven zodat het bedrag komt op 64.50. Dit voorstel zal besproken worden met de president. Over twee dagen krijgen de vertegenwoordigers van de boeren antwoord. Oemraw is niet echt tevreden met het gesprek met de bewindslieden. Voor het komende seizoen wilde hij 1 zak NPK mest en 2 balen ureum per ha. De boeren vinden echter dat zij geen ureum willen want hiermee kunnen zij de schulden bij de bank niet aflossen. Volgens Oemraw wacht hij tot donderdag op het antwoord dan zal hij kijken wat de volgende stappen zullen zijn.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April