Apintie tv doet aan regionale integratie
02 Sep 2014, 21:00
foto
Charles Vervuurt, directeur van Apintie met echtgenote op Curaçao. (Foto: Stephany Kasketi)


Dat hij altijd al ‘gestalkt’ wordt door mij, wist hij al. Maar dat ik hem helemaal in Curaçao zou achtervolgen, had hij niet zien aankomen. Ik heb het over de charmante directeur van Apintie tv, Charles Vervuurt. We komen elkaar tegen bij het hotel, Trupiall Inn, waar Charles lekker op vakantie is met echtgenote en twee lieftallige tienerdochters.

Hij loopt er eindelijk eens de kantjes van af na al dat harde werken in Suriname, maar zijn televisiecrew is keihard aan het werk op het North Sea Jazz festival.
Dankzij de reportages van Apintie tv is menigeen bekend geraakt met Curaçao en de grote evenementen die er jaarlijks georganiseerd worden.

Het hoe en wat van dit contract wil ik tot in de finesses weten. Dus tijd om directeur Vervuurt aan de tand te voelen. Hij vertelt dat de samenwerking met de Curaçao Tourism Board (CTB) zes jaren geleden begonnen is via de stichting Unie.
Er was gevraagd om verslag te doen van het Carnaval en daarna van het North Sea Jazz festival. Dit jaar is de derde keer dat dit grootse muziekfestijn ook in Suriname op tv te zien is via Apintie tv.

Feilloze organisatie
Met een publiek van meer dan 18.000 personen, is het festival terecht een van de grootste en best georganiseerde evenementen van het Caribisch gebied. Dat ze wel wat van organiseren afweet, bewijst de CTB samen met Fundashion Bon Intension & Mojo Concerts elk jaar weer. Ze demonstreren feilloos hoe je de massa veilig en probleemloos moet aanpakken en een leuke tijd bezorgen, dat geeft toch wel bewondering.

Er is gewoon letterlijk aan alles gedacht: van het vervoeren van de festivalgangers met de bus, het omleiden van het verkeer, wegen afsluiten tot het aanrukken van honderden mobiele toiletten en handsanitizers om het geheel hygiënisch te houden. Geen lange rijen of wanordelijke toestanden, ook niet bij de controle of kaartenverkoop.

Vervuurt geeft aan dat zijn station het leuk vindt om verslag te doen omdat veel Surinamers op het festival afkomen. Het resultaat is dat Apintie tv heel leuke reacties krijgt op de uitzendingen. Zijn crew vindt het leuk om de sfeer van het muziekfestijn en op het eiland gedurende dit hoog seizoen vast te leggen.

Technische snufjes
Het technische gedeelte van de uitzendingen is vergemakkelijkt vanwege het onmisbaar ‘goed’ dat ‘Internet’ genoemd wordt. Voor dit jaar is ervoor gekozen om de uitzendingen niet live te doen. Gail Eyck en George Cheng Jr., ook wel bekend als Bombelman, doen de reportages. Er wordt op Curaçao gemonteerd en het programma wordt via het internet gestuurd naar de uitzendstudio’s van Apintie tv aan de Verlengde Gemenelandsweg. Aangezien het op de website geüpload wordt, kan iedereen wereldwijd ook volgen wat er gebeurt.

Een ander verhaal is het wanneer er live gestreamed wordt naar Suriname.
De vorige keer bij carnaval, was Apintie er dan met een team van zeven personen. Aangezien er onder andere camera’s, statieven, geheugenkaarten, meterslange audiokabels, schroefjes nodig zijn, werd er 140 kg aan apparatuur ingevlogen.

Dat een Surinaams bedrijf in staat is zo’n grote operatie uit te voeren, daar is Vervuurt toch wel trots op. "We zouden hetzelfde moeten doen voor Suriname", vindt de media-eigenaar. ‘De CTB betaalt alle kosten om de crew in te vliegen: hotel, transport, vliegtickets, concerttickets etc. Ook voor andere mediahuizen regionaal wordt dat gedaan. Dit is hun manier om het festival te marketen en het eiland te promoten. Het is investeren in mediahuizen om zo je toerismeproduct te verkopen”.

Vervuurt vindt dat de Stichting Toerisme Suriname een samenwerking op gang moet brengen om hetzelfde te kunnen doen in eigen land. "Want met evenementen zoals de Savanne Rally, de Avondvierdaagse en ongetwijfeld de Owru Yari pagara-estafette, hebben we al leuke toerismeproducten in huis".

Dus tijd voor verdere regionale integratie.
Go Suriname Go: Wij kunnen het ook!

Stephany Kasketi
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April