Spanje geeft Colombiaanse schat terug
02 Sep 2014, 10:00
foto
De collectie pre-Colombiaanse kunst is US$ 7 miljoen waard. (Foto: Reuters)


Pre-historische voorwerpen die Spanje elf jaar geleden tijdens een politie-operatie in beslag had genomen van drugsbendes, geeft hij terug aan Colombia. Het gaat om 691 inheemse artefacten die terug gaan naar Colombia.

Het merendeel van de keramische objecten zijn van enorme culturele en archeologische waarde, en dateren uit 1400 voor Christus. De schatten zijn door een persoon die banden had met drugsbendes uit Zuid-Amerika gesmokkeld, zegt de ambassade in Madrid.

Een Spaanse rechter besliste in juni dat de voorwerpen moeten worden overgedragen aan de Colombiaanse autoriteiten en terug moeten naar Bogota. De artefacten waren in het Museum van Amerika in Madrid geplaatst tijdens het langdurig juridisch proces.

Enkele van de items, met inbegrip van keramische sculpturen, urnen en muziekinstrumenten, waren in juni te bezichtigen in het museum. De man die de voorwerpen heeft gesmokkeld is gespecialiseerd in het witwassen van geld voor drugskartels.

Colombia heeft de lange juridische strijd gewonnen en heeft daarmee voorkomen dat de items worden teruggezonden naar hun vorige eigenaar of in Spanje bleven. Volgend jaar zullen de voorwerpen hoogstwaarschijnlijk tijdens een openbare tentoonstelling te zien zijn.

De artefacten werden gemaakt voor de komst van de Spaanse veroveraars in Zuid-Amerika in de 16e eeuw. Alle grote beschavingen die in de regio wonen zijn vertegenwoordigd in de collectie. De collectie pre-Colombiaanse archeologische kunst bevat items uit verschillende landen, maar de overgrote meerderheid is afkomstig uit Colombia. De waarde van de collectie wordt geschat op US$ 7 miljoen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March