ACTO krijgt input voor beleid bescherming Inheemsen
30 Aug 2014, 10:00
foto
Aan de workshop namen deel vertegenwoordigers van nationaal-, regionaal- en lokaal bestuur, civiel society en Inheemsen. (Foto: Buza)


De bestaande beschermingsinitiatieven voor Inheemsen in grensgebieden zijn in een workshop deze week geïdentificeerd. De Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) kan nu overgaan tot het formuleren van beleid hierover. De beschermingsgebieden hebben te maken met onder andere gezondheid, onderwijs en sociale voorzieningen.

De workshop had als hoofddoelen: Het uitwisselen van kennis en informatie op het gebied van nationale beschermingsinitiatieven gericht op Inheemsen in de grensgebieden van Suriname. Het identificeren van alternatieve methoden voor de bescherming van deze groepen. Het voorbereiden van een einddocument over bestaande en alternatieve beschermingsinitiatieven voor Inheemsen in grensgebieden. Ellen Naardendorp, directeur van Buitenlandse Zaken, zegt dat dit document in ACTO-verband geformuleerd zal worden met de bijdrage van de overige lidlanden. Er moeten concrete stappen genomen worden ter bescherming van Inheemsen woonachtig in de grensgebieden van het Amazone-gebied.

Bescherming en voorzieningen
Deze werkbijeenkomst is een activiteit die door Suriname wordt uitgevoerd rond twee componenten van het ACTO/IDB project 'Indigenous Peoples in Voluntary Isolation and Initial Contact', te weten de institutionele coördinatie en de regionale gezondheidsstrategie. De ACTO lidlanden ontplooien diverse activiteiten om uitvoering te geven aan de vijf componenten van het project. Gelet op de bijzondere situatie van Suriname, tezamen met Guyana en Venezuela, waarbij er geen geregistreerde gevallen zijn van Inheemsen in vrijwillige isolatie, participeert Suriname met de focus op Inheemsen woonachtig in grensgebieden.

Het is belangrijk dat aandacht besteed wordt aan de situatie van voornamelijk de Inheemsen in grensgebieden, die op grote afstand van Paramaribo liggen. Onder andere gedacht aan de leefgemeenschappen dichtbij de grens met Brazilië. Als ACTO-lidland is het belangrijk dat nagegaan wordt wat er al gedaan is en welke stappen gezet moeten worden om deze achtergestelde groep een zekere mate van bestaanszekerheid te garanderen. Het moet een streven zijn om deze groep burgers te beschermen en de voorzieningen te bieden die de naleving van hun rechten als burgers van dit land garandeert, zegt Buitenlandse Zaken.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April