Buitenlands vliegverkeer Zorg en Hoop wordt geordend
30 Aug 2014, 00:00
foto
De aankomst- en vertrekhal van Blue Wing ter beschikking van Bureau Nationale Veiligheid.


Er komt ordening in het internationaal personen- en goederenverkeer op vliegveld Zorg & Hoop. Binnenkort zullen alle buitenlandse vluchten van en naar het vliegveld op een centrale plek afgehandeld worden. Vliegmaatschappij Blue Wing Airlines NV heeft voor dit doel zijn vertrek- en aankomsthal ter beschikking gesteld van de overheid. Hierin zullen alle instanties die met de vliegveiligheid te maken hebben worden ondergebracht.

Manager van Blue Wing Amichand Jhauw heeft vrijdag de sleutels van het gebouw overhandigd aan Mark Karg van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV).
Op Zorg & Hoop zijn er meer dan vijf vliegmaatschappijen operationeel die samen meer dan 1000 personen gemiddeld per maand verplaatsen van en naar het buitenland. De meest onderhouden routes liggen tussen Guyana, Frans-Guyana en Brazilië. Blue Wing beschikt al over een andere ruimte om haar vluchten uit te voeren, deelt Jhauw mee. “De maatschappijen blijven wel hun binnenlandse vluchten afhandelen. Alleen de afhandeling van buitenlandse vluchten worden gecentraliseerd”, licht Jhauw toe.

De veiligheid op luchthavens is sinds de terreuraanslagen in Amerika in 2001 wereldwijd aangescherpt. De Johan Adolf Pengel luchthaven voldoet al aan de nieuwe standaarden. Maar de druk op veiligheid is de laatste tijden toegenomen gelet op de toenemende criminaliteit en terreurdreigingen, laat Karg optekenen. “Dit noodzaakt ons als BNV om ook hier maatregelen te treffen. Heel veel op Zorg & Hoop functioneert ondermaats.” In het gebouw komt onder andere een afdeling van het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij, de douane, de vreemdelingenpolitie en de Centrale Inlichtingendienst.

Al de maatschappijen op Zorg & Hoop hebben hun eigen faciliteiten voor controle en afhandeling van het internationaal verkeer. "Maar dat is niet acceptabel als je aan de internationale standaarden van vliegveiligheid wil voldoen", deelt Gerard Brunings, adviseur van de president voor ordening luchtvaartsector. “We zijn een chaos komen aantreffen. Alles werd ‘zomaar’ gedaan.” Om controle uit te voeren worden bepaalde diensten zoals douane van elders gehaald om het werk te verrichten. “Zij gaan dus van maatschappij naar maatschappij”, illustreert Brunings de huidige situatie. “Soms heb je ook dat de procedures bij een ander vliegbedrijf moeten worden gedaan, terwijl de passagier met iemand anders vliegt. Dat gaan we nu wegwerken en zal alles op een enkele plek gebeuren.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April