Brazilië arresteert bende Amazone vernietigers
30 Aug 2014, 03:00
foto
De politie arresteert Giovany Marcelino Pascoal die ook deel uitmaakt van de bende die de Amazone vernietigt. (Foto: AFP)


Bij een operatie tegen een bende die ervan verdacht wordt grote delen van het Amazone regenwoud te vernietigen, heeft de Braziliaanse politie acht mensen gearresteerd. Een politiewoordvoerder zegt dat de zes andere verdachten nog voortvluchtig zijn.

De bende wordt beschuldigd van het binnendringen, het houtkappen en branden van grote delen van de openbare grond. Ze zouden deze gronden illegaal hebben verkocht voor de landbouw en als weiland. De misdaden van de bende belopen een waarde van meer dan US$ 220 miljoen. De politie-operatie is uitgevoerd in vier Braziliaanse staten, waaronder Sao Paulo.

Corruptie in de politiek en bij de politie is nog steeds wijdverbreid in het binnenland van Brazilië, waardoor houthakkers en illegale mijnwerkers in staat zijn ongestraft te werken. Het Amazone regenwoud is de helft van het overgebleven bos op de wereld.

De politie heeft de operatie woensdag aangekondigd als ‘Operation Chestnut Tree’. De actie is erop gericht om een criminele organisatie te ontmantelen die zich heeft gespecialiseerd in landroof en milieudelicten in de stad Novo Progresso, in de zuid-westelijke regio van Para. “Degenen die betrokken zijn bij deze criminele acties worden beschouwd als de grootste vernietigers van het Braziliaanse Amazone regenwoud."

De beschuldigingen tegen de bendeleden blijven aangroeien, het bezetten van openbare grond, diefstal, milieudelicten, valsheid in geschrifte, samenzwering, belastingontduiking en het witwassen van geld. Ze kunnen worden veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf, hoewel de maximale straf die wettelijk kan worden uitgezeten in een Braziliaanse gevangenis 30 jaar is.

De Braziliaanse regering zei vorig jaar dat de snelheid van de ontbossing van het Amazonewoud tussen 2012 en juli 2013 was gestegen met 28%, na jaren van daling. Het Zuid-Amerikaans land heeft zich in 2009 verplicht om de ontbossing van het Amazonewoud met 80% te verminderen in 2020.
Advertenties