Braziliaanse economie in recessie
29 Aug 2014, 22:50
foto
Tien jaar geleden was Brazilië één van de sterk opkomende economieën. Nu, na het WK 2014, is het een ander verhaal.


De Braziliaanse economie is amper een maand voor de algemene verkiezingen terecht gekomen in een recessie. De economische productie (BBP) is met 0,6 procent gedaald in de drie maanden tot juni. Het is slechter dan analisten hadden voorspeld, blijkt uit de laatste cijfers.

De herziene cijfers voor het eerste kwartaal van het jaar toonden ook een daling van 0,2 procent. Een recessie wordt meestal gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van inkrimping. Het nieuws komt op een ongunstig moment voor de regering van president Dilma Rousseff. Volgens de meest recente peiling, zou Rousseff haar positie kunnen verliezen aan tegenkandidaat en milieudeskundige Marina Silva, als de verkiezingen in oktober naar een tweede ronde gaan.

De Wereldkampioenschappen Voetbal (WK) in juni/juli hebben niet het verwachte resultaat opgebracht voor het bedrijfsleven. "Er waren meer vrije dagen voor werknemers en veel traditionele toeristen bleven weg," zegt BBC correspondent Wyre Devies in Rio de Janeiro. "Het probleem is dat, met de verkiezingen van begin oktober, de economie steeds meer wordt gezien als president Dilma Rousseff's zwakke punt." Het WK is er niet in geslaagd om de economische productie in Brazilië te tillen. De gegevens toonden aan dat de civiele bouw, productie en investeringen vooral in het tweede kwartaal hebben geleden.

Zorgwekkende vertraging
"Deze recessie geeft de uitputting van een groeimodel aan dat is gericht op het binnenlands verbruik," zegt Eduardo Velho, chef-econoom bij beleggingsonderneming INVX Global in Sao Paulo. "Het is een goed beeld van waaraan de economie lijdt - een vertraging in de industrie, een daling van de investeringen en stijgende voorraden. Het herstel van hier zal gering zijn," vervolgt hij. De econoom stelt verder dat er grondige hervormingen nodig zullen zijn van wie de komende verkiezingen wint.

De tweede kwartaalcijfers hebben analisten er toe gebracht de verwachtingen voor de rest van het jaar naar beneden bij te stellen. "Met de scherpe daling van de investeringen vertoont de potentiële groei van het BBP een belangrijke en zorgwekkende vertraging in de afgelopen kwartalen," zegt Cristiano Oliveira, econoom bij Banco Fibra in Sao Paulo. “ We verwachten nu geen groei meer van de Braziliaanse economie in 2014, ondanks de gematigde groei van de wereldeconomie."
Advertenties