Groente-exporteurs krijgen organische meststoffen
29 Aug 2014, 06:00
foto
Minister Soeresh Algoe verstrekt organische meststoffen aan voltijdse groente-exporteurs. (Foto: min. LVV)


Voltijdse groente-exporteurs hebben een hoeveelheid organische meststoffen, potgrond en pesticiden gehad van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Minister Soeresh Algoe had eerder al aangegeven dat hij niet alleen de rijstboeren tegemoet zou komen, maar ook de tuinbouwsector zou stimuleren.

“Nu zijn we zover dat we de landbouwsector in fasen kunnen helpen,” zegt de bewindsman aan Starnieuws. Voor de groente-exporteurs zelf is de schenking als verrassing gekomen. “We zijn blij met deze stimulans van de minister,” zegt Bhiesnoe Gopal, directeur van Gopex International. Hij vindt het een heel goed idee om de landbouwers organische meststoffen te geven om de sector een impuls te geven.

“Het is voor zover ik weet de eerste keer dat het ministerie dit gebaar maakt,” zegt een heel enthousiaste Gopal. “Op zo’n manier kunnen we voldoen aan het streven van de president om de voedselschuur van het Caribisch Gebied te worden.” Hij wijst erop dat het gaat om organische stoffen, zoals NPK, kippenkorrels en vloeibare kalk. Organische meststoffen spelen een belangrijke rol bij de voedselzekerheid. “We zijn heel dankbaar met dit gebaar en nog vele na deze,” grapt Gopal. “Als het ministerie ons als landbouwers maandelijks zo wil helpen is het prima. Wij willen geen geld. Zo’n prikkel met de organische meststoffen helpt een heleboel.”

De groente-exporteur die bezig is met het laatste traject van de Global Gap certificering van zijn bedrijf, zegt dat hij de meststoffen ook zal verstrekken aan zijn outgrowers (de boeren die voor hem planten). “Aangezien bij de Global Gap het proces van zaad tot op het bord wordt geregistreerd, is het belangrijk de juiste meststoffen in de juiste hoeveelheden te gebruiken.” Hij deelt mee dat hij ernaar streeft om nog dit jaar het GAP-certificaat te behalen. Al vier jaar is het bedrijf dat tot één van de grootste groente- en fruitexporteurs van het land wordt gerekend, bezig met dit proces.
Advertenties