Hakrinbank redelijk tevreden over eerste helft 2014
28 Aug 2014, 15:00
foto


Hoewel de resultaten over het eerste halfjaar van 2014 iets onder de begrote doelstellingen zijn, is de directie van de Hakrinbank redelijk tevreden. Het geconsolideerd balanstotaal steeg in het eerste halfjaar met SRD 131.6 miljoen (6.2%) tot SRD 2.257,4 miljoen.

De geconsolideerde kredietverlening bleef in de eerste helft van dit jaar vrijwel gelijk op SRD 1.065 miljoen. Dit komt volgens de bank vooral door de vertraagde macro-economische groei en de beperkte kredietruimte als gevolg van het strakke monetaire beleid, dat ook leidde tot hogere fundingskosten en verkrapping van de rentemarge.

De geconsolideerde winst vóór belastingen bedroeg SRD 21,7 miljoen, een lichte daling van ongeveer 2% ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2013. De efficiencyratio steeg naar 58,7%. De doelstelling van de bank blijft om deze ratio te verbeteren.

De dochteronderneming, de Nationale Trust- en Financierings Maatschappij NV, presteerde iets beneden verwachting. Het balanstotaal groeide met 1% tot SRD 265 miljoen, terwijl de winst vóór belasting toenam met bijna 11% tot SRD 4,6 miljoen.

Op de Surinaamse effectenbeurs bleven de aandelen van de Hakrinbank in trek bij beleggers. De beurskoers steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met SRD 22 (6,5%) tot SRD 361. Intussen is de prijs verder gestegen tot SRD 376 per aandeel van nominaal SRD 0,15.

De raad van commissarissen heeft voorgesteld om een interim-dividend van SRD 6,40 per aandeel van nominaal SRD 0,15 uit te keren. Dit is gelijk aan dat van het vorig jaar en wordt vanaf 5 september uitbetaald. Algemeen directeur Jim Bousaid zegt dat de vooruitzichten voor het tweede halfjaar beter zijn, vooral door de versoepeling van het monetaire beleid van de Centrale Bank van Suriname per juli.

U kunt het halfjaarrapport over 2014 van de Hakrinbank hier downloaden.
pdf-icon.gif Halfjaarrapport_Hakrinbank.pdf                
Advertenties