Peru onderschept grootste drugslading
28 Aug 2014, 02:00
foto
De drugs waren verstopt in kolen. (Foto: AFP)


De politie in Peru heeft ten minste 3,3 ton cocaïne onderschept. De drugs waren verstopt in een lading kolen die op weg was naar Europa.

De politieofficieren ontdekten de bergplaats in een huis in de buurt van de stad Huanchaco, 450 kilometer van de hoofdstad Lima. De ontdekking is vooraf gegaan aan een observatie van zes weken samen met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration.

Er zijn twee Mexicanen en zeven Peruanen gearresteerd op verdenking van het werken voor een Mexicaans drugskartel. Peru is 's werelds grootste teler van coca, de grondstof voor cocaïne.

De politiechef van de Drugsbestrijding, Vicente Romero, zegt dat het de grootste cocaïnevangst in Peru is voor dit jaar. De minister van Binnenlandse Zaken, Daniel Urresti, merkt op dat de cocaïne was verborgen in brokken steenkool - zo groot als voetballen – en bestemd was voor de export naar België en Spanje.

Peru is Colombia in 2012 voorbij gestreefd als land met de grootste aanplant van coca struiken in de wereld. De Peruaanse autoriteiten zeggen dat ze hun best doen om de illegale gewassen uit te roeien. Volgens cijfers van de Verenigde Naties is het aantal coca-plantages in Peru tussen 2012 en 2013 gedaald met 17,5 procent naar 49.800 hectare.

Een groot deel van de cocaïne die wordt geproduceerd uit Peruaanse cocabladeren wordt gesmokkeld naar buurland Brazilië, of naar het noorden via Mexico naar de Verenigde Staten. Een behoorlijke hoeveelheid wordt ook meegenomen naar Europa.
Advertenties