Agenten veroordeeld voor moordpoging president Ecuador
28 Aug 2014, 04:30
foto
President Rafael Correa moest worden gered door een speciale squad nadat hij twaalf uren was belegerd in een ziekenhuis in Quito. (Foto: AFP)


Zes Ecuadoraanse politieagenten zijn veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor een moordpoging op president Rafael Correa. De zes hadden deelgenomen aan een opstand in 2010 waarbij officieren de president bij een hospitaal in Quito hadden bestormd.

Eén van de lijfwachten van het staatshoofd werd gedood toen de muiters het vuur openden op de auto van de president, nadat hij het ziekenhuis na twaalf uur verliet. De politie protesteerde tegen meer bezuinigingen op hun tegoeden, maar de demonstraties escaleerden in een totale muiterij.

Een advocaat van de agenten zei dat de veroordeelden overwegen in beroep te gaan. In totaal zijn 40 mensen veroordeeld voor hun rol in de opstand.
Op 30 september 2010 brak er onrust uit toen lager geplaatste politieagenten en militairen protesteerden tegen bezuinigingen op hun uitkering. Nadat de politie landelijk de kazernes had bezet, bezocht president Correa de belangrijkste kazerne van Quito, in een poging een einde te brengen aan de gespannen situatie.

In plaats daarvan nam de spanning verder toe en schoten officieren traangasgranaten naar de president die op het balkon stond te trekken aan zijn hemd. “Als je de president wil doden, hier is hij. Dood hem, als je wilt. Dood hem als je moedig genoeg bent,” sprak Correa.

Kort daarna werd hij gedwongen te vluchten met een gasmasker op en werd hij vervolgens meegenomen naar het ziekenhuis. Hij werd daar voor twaalf uren belegerd. Toen hij er uiteindelijk in slaagde te ontsnappen met de hulp van een elite squad, werd één van de leden gedood tijdens de operatie.

Tien mensen werden gedood en honderden anderen raakten gewond tijdens de opstand, waarvan Correa zei dat het een poging tot staatsgreep tegen hem was door aanhangers van ex-president Lucio Gutierrez (2003-2005). President Correa werd in 2013 voor een derde ambtstermijn herkozen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March