Bouterse super enthousiast over besparen 17 mw stroom
27 Aug 2014, 16:00
foto
President Desi Bouterse


President Desi Bouterse is als een kind zo blij en is het volk heel dankbaar. "Het is onvoorstelbaar, maar het volk heeft vandaag 17 megawatt bespaard. Ik vind dit geweldig. De mensen houden van het land. Ik bedank alle Surinamers en ik roep andere Surinamers op om dit goede voorbeeld te volgen. Gran tangi, gran tangi, God bless". Dit zei de president in het programma Bakana Tori van zijn perschef Clifton Limburg (Limbo) zojuist. Hij bedankte via SRS het publiek.

Bouterse had verwacht dat 4 tot 6 megawatt bespaard zou worden. Hij is zo verrast dat massaal gehoor is gegeven aan de oproep om airco's en andere apparaten uit te doen. Het tekort aan vermogen was 40 mw. Suralco is ingekomen met nog eens 20 mw. Door de besparing vandaag was het tekort slechts 3 mw. De president hoopt dat de mensen blijven bezuinigen, want tot eind oktober zal het tekort nog duren.

Er worden opties bekeken om de stroomprijs voor groot gebruikers marktconform te maken. De kosten van stroom per kilowatt is 24 cent, maar er wordt maar 6 cent in rekening gebracht. Mensen die meer dan bijvoorbeeld 500 kilowatt gebruiken, moeten de reële prijs betalen. Deze zaken worden uitgewerkt. Vanavond heeft de Bouterse thuis bij hem een gesprek met de presidentiële stuurgroep Energie en de EBS-top.

Bouterse geeft toe dat de fout is gemaakt om het distributiesysteem en de onderstations niet in orde te hebben. Er wordt 63 mw extra opgewekt door de nieuwe centrale van EBS en 34 mw door Staatsolie. Het Nederlandse bedrijf Strukton heeft de tender gewonnen om de transmissielijn en de onderstations te vernieuwen. Strukton heeft intussen een presentatie gegeven over hoe het werk aangepakt zal worden.
Advertenties