President: Stoomturbines Suralco belangrijke optie
27 Aug 2014, 22:00
foto


President Desi Bouterse wil de voorstellen gedaan in De Nationale Assemblee diepgaand bestuderen en zaken goed uitzoeken voor hij antwoord geeft. Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh stelde voor om in overleg met Suralco de stoomturbines, die gebruikt zijn voor de productie van aluminium, in werking te doen stellen, na de nodige reparatie. Bouterse deelde mee dat deze optie ook besproken is. Volgens een deskundige duurt de reparatie een jaar en volgens een andere zes maanden. De kosten zijn ongeveer US$ 3 miljoen. De president wil zich nader laten informeren hierover.

Het staatshoofd deelde dinsdag in De Nationale Assemblee mee dat diverse mogelijkheden worden bestudeerd. Om de goedkoopste 'extra power' te kunnen genereren, moet er jaarlijks een kleine US$ 20 miljoen op tafel gelegd worden. Na een contract van drie jaar, waarbij voor de dure energie US$ 60 miljoen wordt neergeteld, is de investering die gedaan is nog steeds niet afgelost. De stoomturbines reviseren is een serieuze mogelijkheid die verder met Suralco besproken wordt. Morgen zijn er gesprekken met de vicepresident van Alcoa over onder andere de energiesituatie en de bauxietsector.

Randjietsingh meent dat in een relatief korte periode deze infrastructuur in werking kan worden gesteld met een vermogen van 40 megawatt. "We hoeven daarom de hele dure stand by installaties niet te kopen", zei de Nieuw Front-fractieleider. De fractie stelde ook voor om de zes dieselgeneratoren van de EBS die nu niet draaien, zo snel mogelijk in orde te maken. Gepleit wordt voor openbare inschrijvingen, tenzij EBS rechtstreeks de onderdelen besteld bij de leverancier. De president zal dinsdag antwoord geven op de voorstellen en ook meedelen welke maatregelen de regering intussen heeft genomen. De energiecrisis zal uiterlijk oktober worden opgeheven.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April