Dino Bouterse op 6 oktober voor de rechter
27 Aug 2014, 14:00
foto
Dino in handboeien in het vliegtuig op weg van Panama naar de VS. (Beeld: Capitol News)


Het rechtsproces tegen Dino Bouterse begint op 6 oktober in New York. Dino (42) zit al bijna een jaar vast op verdenking van drugshandel en terrorisme. Vrijdag, 29 augustus, is het precies een jaar geleden dat Dino door de Amerikaanse autoriteiten werd ingerekend in Panama.

De datum waarop Dino in een Amerikaanse rechtszaal moet verschijnen is bepaald door de New Yorkse rechter Shira Scheindlin. Ofschoon het besluit eind juli is genomen, is het nu pas bekendgemaakt. In de eerste dagen van het proces zal gewerkt worden aan de selectie van de jury.

De vier New Yorkse advocaten van Dino kijken aan tegen een aanklacht voor de uitvoer van tien kilo cocaïne naar Miami die Amerikaanse agenten hebben onderschept. Dino wordt door de Amerikanen ook aangeklaagd voor wapenhandel en banden met Hezbollah.

Tot zijn arrestatie was Dino verbonden aan de Counter Terreur Unit (CTU). Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een levenslange straf krijgen in een Amerikaanse cel. Het proces van Dino komt op een moeilijk moment voor zijn vader, president Desi Bouterse, die zich opmaakt voor een herverkiezing op 25 mei volgend jaar.
In deze kwestie in ook de zakenman Edmund Muntslag (29) aangehouden op Trinidad en Tobago. Hij vecht daar zijn uitlevering aan de VS uit.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April