UNDP: Armoede in Latijns-Amerika en Caribisch Gebied daalt
27 Aug 2014, 04:00
foto
Meer dan een derde van de bevolking van de regio blijft gevoelig, zoals deze mensen die wonen in sloppenwijken in Peru. (Foto: Reuters)


De armoede in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is afgenomen. Meer dan 56 miljoen mensen zijn in de afgelopen jaren uit de armoede geklommen, zegt het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

In het nieuwe UNDP-rapport staat dat de armoede in de periode 2000-2012 is gedaald van 41,7 procent tot 25,3 procent van de bevolking. Maar ondanks de vooruitgang, blijven ongeveer 200 miljoen mensen - 37,8 procent van de bevolking – kwetsbaar, waarschuwt het document. UNDP heeft opgeroepen tot meer investeringen in programma's voor sociale bescherming. Als iemand per dag leeft met minder dan US$ 4, rekent het programma dat tot armoede.

"In Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, is de armoede in het laatste decennium gedaald met bijna de helft. De middenklasse is toegenomen van 22 procent van de bevolking in 2000 tot 34 procent in 2012," zegt UNDP-directeur voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, Jessica Faieta. "Ondanks deze resultaten, leeft een zeer groot deel van de bevolking in voortdurende onzekerheid.”

Dit deel is volgens Faieta niet ondergebracht in de armoedegroep, maar heeft het ook niet gebracht tot een stabiele middenklasse-status. Deze mensen leven met een dagelijks inkomen van tussen de US$ 4 en US$ 10. Hun inkomen is daarmee tussen 2000 en 2012 toegenomen met 3,4 procent.

Kwetsbaarheid en weerbaarheid
"Het is duidelijk, dat als landen in de regio hun kwetsbaarheid niet terugdringen en hun weerbaarheid tegen financiële crises en natuurrampen niet versterken, we geen vooruitgang in de sociale, economische en ecologische aspecten kunnen garanderen," waarschuwt Faieta. Ze wijst erop dat het tempo van de sociale en economische vooruitgang nu langzamer is dan het was in de afgelopen tien jaar. “En dat niet alleen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, maar in alle andere regio's van de wereld”.

Bolivia en Peru zijn de landen waar de armoedebestrijding het grootst is geweest. In Bolivia was dat 32,2 procent, terwijl in Peru 26,3 procent van de bevolking de armoede heeft overwonnen. Ook Chili en Argentinië hebben het goed gedaan, zegt het rapport.

Tegelijkertijd wijst het document erop dat het armoedecijfer in Guatemala met 6,8 procent is gestegen, terwijl dat in Uruguay, Honduras en de Dominicaanse Republiek bijna gelijk is gebleven. Het rapport, dat 18 landen in de regio heeft onderzocht, is in El Salvador gepubliceerd, om de globale analyse van de kwetsbaarheid en veerkracht, die in Tokio werd gepresenteerd, te completeren.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April