Algoe erkent problemen rijstsector en zoekt oplossingen
27 Aug 2014, 00:00
foto


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), erkent dat de opkoopprijs van padie lager is dan productiekosten. Hierdoor komen rijstboeren in ernstige problemen. De regering is bezig met het zoeken naar oplossingen voor deze crisis. De boeren zullen niet kunnen investeren het volgende seizoen, waardoor de inzaai niet gegarandeerd is.

In De Nationale Assemblee had assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) aan waarnemend voorzitter Ruth Wijdenbosch gevraagd om deze kwestie aan de orde te stellen. Aangezien president Desi Bouterse dinsdag verder antwoord zal geven over de energiecrisis, is de vergadering verdaagd, waardoor de rondvraag ook niet kon worden gehouden. Wijdenbosch gaf Jogi toch twee minuten om de situatie in de rijstsector onder de aandacht te brengen van de regering. Ook fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, kreeg de gelegenheid om te reageren. Hij vroeg de regering om het parlement in te lichten over de problemen in de sector.

President Bouterse vroeg minister Algoe kort in te gaan op de situatie. De bewindsman zei dat de daling van de padieprijs aan de wereldmarkt ligt. Een ton cargorijst is van US$ 430 gedaald naar US$ 390. Hierdoor zijn de padieboeren in problemen geraakt. Ook in Guyana is de opkoopprijs van een baal natte padie nu SRD 45. De boeren stellen dat de productie van een baal natte padie SRD 75 kost. De minister bespreekt met Venezuela mogelijkheden rond de Petro Caribe deal. Er zijn gesprekken met de Vereniging van Rijstexporteurs. Binnen afzienbare tijd kunnen er meer mededelingen worden gedaan. Afgesproken is dat de regering dinsdag naast de energiecrisis eveneens zal ingaan op de crisis in de rijstsector.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March