Orkaan Marie treft 10.000 gezinnen in Mexico
26 Aug 2014, 10:00
foto


In Mexico zijn naar schatting 10.000 gezinnen getroffen door orkaan Marie, die zich beweegt langs de Pacifische kust van de Verenigde Staten. In tien van de zwaarst getroffen gemeenten in de Zuidwestelijke staat Oaxaca is de noodtoestand uitgeroepen.

Aardverschuivingen en overstromingen hebben wegen en transportverbindingen beschadigd. Marie had kort de status van een categorie vijf orkaan, maar de kracht van de orkaan is inmiddels afgenomen.

Marie bevindt zich ongeveer 750 kilometer van het land af, van Baja California Sur, en beweegt zich naar het westen-noordwesten. Op een bepaald moment zag het er zeer slecht uit voor de kleine stadjes langs de Mexicaanse Pacifische kust. Hetzelfde gebied is vorig jaar zwaar getroffen door orkaan Manuel. Marie heeft al aanzienlijke schade toegebracht aan de staat Oaxaca.

Intussen blijven mariniers zoeken naar drie vissers die sinds zondag worden vermist, nadat hun boot zonk buiten het ressort San Jose de los Cabos. Vier andere bemanningsleden zijn erin geslaagd om naar land te zwemmen.
Het Amerikaanse National Hurricane Centrum (NHC) in Miami waarschuwt dat de kans groot is dat er deze week gevaarlijke golfslagen komen vanaf het noorden van Baja California naar het zuiden van Californië.

Mexico is vorig jaar bijna gelijktijdig getroffen door twee massieve stormen aan de oost-en westkust. Tientallen mensen zijn daarbij omgekomen in modderstromen en duizenden moesten worden overgevlogen naar de veiligheid.
Advertenties