Milieuproject voor scholieren Saramacca en Coronie
26 Aug 2014, 04:00
foto
Orpheo Ngadiman (links) en Aroon Samjhawan van de Jongeren Vereniging Saramacca.


In Coronie en Saramacca worden drie sessies gehouden met scholieren over milieubewustwording. Maandag is het starsein gegeven in Coronie en vandaag is Saramacca aan de beurt. De Jongerenvereniging Saramacca heeft een project ingediend bij Openbaar Groen van Openbare Werken, dat goedgekeurd is.

Het gaat om een initiatief van de jongeren Aroon Samjhawan (milieudeskundige) en ict'er Orpheo Ngadiman. In dit pilot project nemen deel 220 scholieren uit Saramacca en 100 uit Coronie. In de eerste sessie wordt op basis van de ervaring van de scholieren verschillende vuilsoorten op een rijtje gezet en nagegaan hoe lang het duurt voor deze door de natuur worden afgebroken. "Zo wisten de leerlingen niet dat de bekende foam etensbakjes die wij bijna elke dag gebruiken, niet door de natuur worden afgebroken en dus zeer milieuvervuilend zijn. Maar ook bij petflessen die achterblijven in de natuur, duurt het 20 jaar voor zij zijn afgebroken", zeggen de organisatoren. Er wordt met filmpjes uitleg geven over de 3 r’s: reduce (minder gebruiken), re use (hergebruik) en recycling (afval tot nieuw product maken).

In de tweede sessie gaan de leerlingen zelf aan de slag en gaan zij aan de hand van stellingen en met de informatie uit de eerste sessie met elkaar bespreken welk beleid de overheid op het gebied van milieuvervuiling zou moeten voeren. Voor de derde sessie zijn verschillende deskundigen en bekende personen uitgenodigd om een motivatietoespraak te houden met als thema: Neem je eigen verantwoordelijkheid voor het milieu, maar durf ook anderen op hun verantwoordelijkheid aan te spreken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April