38 personen werken hele nacht door aan een 'app'
24 Aug 2014, 00:00
foto
Team 'Titans' de grootste groep aan de slag met het ontwikkelen van een 'app' in het Telesur Opleidingscentrum. (Beeld: René Gompers)


“Let the games begin!” roept Amin Dankerlui, vertegenwoordiger van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Met die kreet is zaterdag in het Telesur Opleidingscentrum de tweede editie van de Hackaton van start gegaan. 38 ‘nerds’ en ‘geeks’ gaan in zeven groepen de ‘battle’ aan om binnen 24 uren de beste applicatie te bouwen. De ‘app’ moet toepasbaar zijn in het dagelijks leven.

De Hackaton wordt gehouden door IT Core en Telesur. Het aantal deelnemers is dit jaar gegroeid. Opvallend is ook het toegenomen aantal vrouwelijke deelnemers. De jongste deelnemer is 12 en de oudste 53 jaar, meldt Fabian Jacott van IT Core. De zeven teams Appapalosa, Core Minions 2.0, UniCode, Laser Lab, Code Titans, Qualogy en Apptastic zullen de nacht doorbrengen in het opleidingscentrum te Leonsberg. De ‘hackers’ zijn zodanig geaccommodeerd dat ze zich alleen maar hoeven te richten op ‘coding’, ‘creative thinking’ en ‘design’.

“Het woord ‘hacken’ heeft een negatieve lading maar ‘hacking’ is niets anders dan een programma beter te laten werken”, licht Jacott toe. “Weliswaar worden ze heel vaak geassocieerd met internet inbrekers maar dat is niet wat wij hier doen. Het ‘hacken’ is een gave. Sommige mensen kiezen ervoor om slechte dingen mee te doen, maar wij gaan nieuwe dingen maken.”

De Hackaton is bedoeld om de aanwezige ICT kennis in Suriname te helpen ontwikkelen deelt Frans Eersteling van Telesur mee. “Daarnaast willen wij behalve de creativiteit ook de samenwerking onderling bevorderen. Samenwerking is essentieel voor het uitwerken van nieuwe ideeën.”

De it-deskundigen mogen kiezen uit vijf thema’s waarvoor ze hun ‘app’ bouwen. Educatie, Gezondheid en Welzijn, Verkeer en Transport, Criminaliteit en Veiligheid. Nieuw dit jaar is de ‘Agri Hack’. Deze app zal ingezet worden om de agrarische sector en ict samen te voegen in het Caribisch gebied. Het team dat dit bouwt zal automatisch deelnemen aan een regionale wedstrijd ongeacht winst of verlies op de Hackaton. De Hackaton eindigt zondag om 13 uur. De bouwers van de beste ‘app’ worden beloond met US$ 1500.

René Gompers
Advertenties