Insel Air gesommeerd om via Curaçao te vliegen
23 Aug 2014, 12:00
foto


Surinaamse luchtvaartautoriteiten zijn niet te spreken over dat Insel Air zonder toestemming een rechtstreekse vlucht via Aruba wilde uitvoeren. Over en weer zijn de afgelopen dagen standpunten ingenomen over deze kwestie. Nadat Insel Air bleef persisteren, greep de luchtvaartdienst in. Via de toren is duidelijk gemaakt dat er geen toestemming gegeven wordt om te landen op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Insel Air moest eerst naar Curaçao en van daaruit de vlucht uitvoeren.

Gerard Brunings, presidentiële adviseur luchtvaart, zegt aan Starnieuws dat het inderdaad niet kan dat Insel Air zich op deze manier heeft laten gaan. De regels zijn volgens Brunings duidelijk. Er is een luchtvaartverdrag gesloten tussen Suriname en het Koninkrijk der Nederlanden. Daarin is niet opgenomen dat vanuit Aruba rechtstreeks gevlogen mag worden naar Suriname. Dit verdrag moet eerst worden gewijzigd, waarbij ook met Nederland om de tafel gezeten moet worden. Het is niet een aangelegenheid van Suriname en Curaçao alleen, meent Brunings.

Deze kwestie moet op regeringsniveau worden opgelost, vindt Brunings. Er zijn ook politieke uitspraken gedaan door Insel Air, waardoor op politiek niveau de zaak moet worden besproken. Brunings stelt dat deze kwestie zakelijk bekeken moet worden. Het hoofd van de luchtvaartdienst, Robby Venlo, heeft volgens Brunings duidelijk aangegeven aan Curaçao dat rechtstreekse vluchten van Aruba niet zullen worden toegestaan. Dit besluit kan niet zonder meer genegeerd worden. Op grond hiervan heeft de toren duidelijk gemaakt dat Insel air niet kon landen als de vlucht niet via Curaçao zou worden uitgevoerd.

Intussen blijkt dat Insel Air vanmorgen niet is komen opdagen. Gisteravond is de vlucht ook niet uitgevoerd, nadat Insel Air is gesommeerd om via Curaçao te vliegen. Passagiers zijn gisteravond en vanmorgen voor niks afgereisd naar de luchthaven. Tot nu toe is het niet duidelijk wat er aan de hand is en wat er verder zal gebeuren. De Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) heeft schriftelijk om opheldering gevraagd van Insel Air.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April