Concessierecht Surgold is in orde gemaakt door NH
23 Aug 2014, 00:00
foto
Een sollicitant deponeert zijn brief in de doos bij het kantoor van Surgold aan de Surinamestraat.


Surgold, dochteronderneming van de Amerikaanse mijnbouwgigant, Newmont, kan nu volop beginnen met het opzetten van een goudmijn in het Merian-gebied in oost-Suriname. Het concessierecht is door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verleend aan Surgold. Nu kan de uitvoering beginnen. Adriaan van Kersen, Managing Director van Surgold, laat aan Starnieuws weten dat de documenten in orde zijn.

De bewindsman had het 'recht op exploitatie' eerder verleend aan Surgold. Er waren nog enkele zaken die Surgold nog verder wilde doornemen met NH. De plooien zijn nu glad gestreken, waardoor nu in sneltreinvaart gewerkt kan worden aan het opzetten van de mijn. Suriname moet binnen ruim honderd dagen invulling geven aan de optie om voor 25% mee te doen in de mijn. In het buitenland zal ongeveer US$ 300 miljoen geleend moeten worden om te kunnen participeren in de mijn.

Intussen hebben honderden mensen gesolliciteerd voor een baan bij Surgold. Ook mensen uit het Paramaccaans gebied zullen in dienst worden genomen. Hiertoe is er een overeenkomst getekend tussen de stam en Surgold. Van Kersen zei aan Starnieuws dat pas als het concessierecht rond was, het bedrijf ertoe over zou gaan om contracten te sluiten met de sollicitanten. Dit kan nu gebeuren. Tot juli volgend jaar zullen ongeveer 2500 personen een baan kunnen vinden bij Surgold. Als alles vlot verloopt zal de mijn in december 2016 in productie gaan.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April