EBS verduidelijkt waarom uitschakelen wijken nodig is
23 Aug 2014, 01:00
foto


De Energie Bedrijven Suriname (EBS) zegt geen andere keus te hebben dan om bij toerbeurt de stroomtoevoer in een deel van het land uit te schakelen. "Het is load-shedding of totale black out". De schaarste aan energie kan volgens het bedrijf op dit moment alleen op deze manier worden opgevangen.

Als de EBS dit systeem niet toepast, zal er een totale 'black out' ontstaan, waardoor niemand in Paramaribo, Wanica, Saramacca, Commewijne en Para stroom heeft. Na een black out, duurt het veel langer om de energievoorziening weer op gang te brengen. Als burgers zelf bezuinigen, wordt de vraag naar energie minder. Hierdoor kan de energiebalans intact worden gebracht en hoeft de EBS niet of minder wijken uit te schakelen. De EBS roept elke burger op om zuinig en bewust om te gaan met de beschikbare energie. Op deze manier wordt bijgedragen om de energiebalans intact te houden.

Door het lage peil in het stuwmeer, heeft Suralco drie van de zes turbines moeten uitzetten. Hierdoor wordt 30 megawatt aan vermogen minder geleverd aan de EBS. "Indien de EBS niet zelf wijken uitschakelt van haar netwerk, loopt zij het risico, dat de motoren in haar eigen centrales, in die van Staatsolie (SPCS) en de Suralco, overbelast raken. Daarnaast zijn de machines en generatoren in de centrales zodanig ontworpen, dat die zichzelf uitschakelen bij een vraag naar vermogen die groter is dan zij kunnen bieden. Slechts 45 procent van het vermogen, dat de samenleving nodig heeft, wordt door de EBS zelf opgewekt. De rest van het vermogen wordt door Staatsolie en de Suralco opgewekt ", legt de EBS uit in een bericht.

Het schema voor dit weekend en maandag is intussen bekend.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April