India verbiedt controversiële film over moord Indira Gandhi
22 Aug 2014, 13:00
foto
De film 'Kaum ke Heere" vertelt het verhaal van de twee Sikh lijfwachten die premier Indira Gandhi hebben vermoord.


India heeft de eerste uitzending van een film over de moord op de voormalige Indiase premier Indira Gandhi gestopt. De actie van de Indiase regering volgde op klachten dat de film de moordenaars van de premier roemt.

Inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd voor mogelijk geweld als de film wordt vertoond. De film ‘Kaum De Heere’ (Diamanten van de gemeenschap) zou vandaag worden uitgebracht.

De film vertelt het verhaal van de Sikh lijfwachten van premier Indira Gandhi die haar doodschoten, blijkbaar om haar beslissing om troepen te sturen naar een dodelijke strijd op de Gouden Tempel, te wreken. Sikhs zeggen dat duizenden werden vermoord toen het leger het heiligdom van de Sikhs in Amritsar betrad om de militanten te bestrijden. De moord op Indira Gandhi veroorzaakte een golf van etnisch geweld gericht op Sikhs. Meer dan 3.000 Sikhs zijn bij die geweldsuitbarsting gedood in India.

Politieke moord
Het persbureau Press Trust of India meldt dat India’s Central Board of Film Certification (CBFC) donderdag laat heeft besloten om de release te stoppen “omdat de rust en orde na de vertoning van de film niet gegarandeerd zijn.”
Filmproducent Ravinder Ravi heeft zijn film luidkeels verdedigd, maar heeft nog niet gereageerd op de stopzetting. "Ik heb de rechtszaak gevolgd en het onderzoeksrapport naar de moord en heb veel tijd doorgebracht met de gezinnen van Satwant en Beant Singh voordat ik de film heb gemaakt,” vertelde Ravi aan BBC. "In de hele wereld zijn films gemaakt over politieke moorden, dus waarom kan een film niet worden gemaakt over de moord op mevrouw Gandhi?" vroeg hij.

Maar in Punjab heeft de Congrespartij - die Indira Gandhi leidde - gedreigd
protesten uit te voeren als de film werd uitgebracht. Ook de jongeren vleugel van de partij heeft premier Narendra Modi in een brief gevraagd om de film te verbieden. Als reden voor het verzoek wordt gesteld dat de film de moordenaars neerzet als helden.

Satwant Singh en Beant Singh, de twee lijfwachten van premier Indira Gandhi, zijn de belangrijkste focus van de film en dat is wat heeft geleid tot de woede. Beant Singh is kort na de moord, gedood door de politie, terwijl Satwant Singh later is opgehangen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April