Oemraw: 'Barricade brug biedt geen oplossing'
22 Aug 2014, 00:00
foto


Het barricaderen van de Henarbrug door landbouwers vindt Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Organisatie (SPBA), geen oplossing. “Ik ben nooit een voorstander van dat wegen of bruggen gebarricadeerd worden. We moeten voor dialoog kiezen om problemen op te lossen”, deelt Oemraw mee aan Starnieuws.

Districtscommissaris van Nickerie, Wedperkash Joeloemsingh, deelt ook de mening van Oemraw. “Op het moment dat de boeren de brug zullen barricaderen, dan hebben zij de openbare orde verstoord en zal de politie dan optreden. Acties brengen geen oplossing. De minister van LVV, Soeresh Algoe is al bezig en de Vereniging van Rijstexporteurs heeft ook al uitleg gegeven. Rond volgende week is er al schot in deze zaak”, stelt Joeloemsingh. Volgens de dc is de LVV- bewindvoerder bezig de deal met Venezuela te sluiten, zodat boeren meer profijt kunnen hebben. Het buurland Guyana heeft in 2008 deze overeenkomst getekend en plukt nu de vruchten ervan.

Handtekeningen verzamelen
Oemraw benadrukt dat hij en zijn leden niet mee zullen doen aan de actie. Zijn leden hebben erop gestaan dat er een petitie door de SPBA ingediend wordt bij dc Joeloemsingh, zodat deze doorgeleid kan worden naar de LVV-minister en president Desi bouterse. Volgens Oemraw is de kostprijs SRD 70,43 per baal natte padie bij een opbrengst van 55 balen per hectare en bij 60 balen is de prijs SRD 64,35. De opkoopprijs die nu gehanteerd wordt door de pelmolenaars is SRD 45. Dit houdt in dat de boeren ver beneden hun kostprijs zitten.

Parmanand Ramsamoedj, een van de initiatiefnemers om de Henarbrug te barricaderen, zegt aan Starnieuws dat reeds 800 boeren zich geregistreerd hebben bij hem. Met 1000 handtekeningen op de lijst zullen er acties ondernomen worden. “We hebben geen uitweg. We hebben zoveel keren petities ingediend, zoveel keren ons beklag gedaan, maar niemand kijkt om naar de boeren. We kunnen onze hypotheken bij de banken niet aflossen en de bank zal alles op de veiling gooien. We hebben zoveel onkosten gemaakt en dan verwacht je absoluut geen prijs van SRD 45. Dit kan niet”, deelt Ramsamoedj mee. Meer dan zeven keren hebben de boeren middels dialoog geprobeerd, maar het resultaat is uitgebleven, merkt Ramsamoedj op.

Wanita Ramnath
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April