President niet bereikbaar voor zijn kabinet en DNA
21 Aug 2014, 14:38
foto
Oppositieleden verlaten de vergaderzaal. (Beeld: Live feed DNA)


President Desi Bouterse is niet bereikbaar voor waarnemend voorzitter Ruth Wijdenbosch van De Nationale Assemblee (DNA). Het kabinet van de president kon het staatshoofd, dat in het binnenland is, niet bereiken. Bouterse is maandag weer in Paramaribo. Hij heeft dinsdag schriftelijk gevraagd om op 26 augustus het parlement te informeren over de energiesituatie in het land.

De waarnemend fractieleider van Mega Combinatie, André Misiekaba, stelde aan het begin van de openbare vergadering dat er een overmachtssituatie is bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Er is volgens hem sprake van een crisissituatie. De EBS is bezig met een 'loadshedding schema'. Intussen is de president bezig, waardoor hij het parlement volgens Misiekaba dinsdag kan informeren. Hij merkte op dat vicepresident Robert Ameerali of minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen een update kan geven aan het parlement.

Het Nieuw Front stelde bij monde van fractieleider Radjkoemar Randjietsingh dat de president persoonlijk het volk moet komen inlichten. De fractie stond er op dat dit vandaag nog zou gebeuren. Randjietsingh zei dat er geen sprake is van een overmachtssituatie maar dat het gaat om wanbeleid dat gevoerd is. Er is niet geïnvesteerd waardoor machines die elektriciteit konden opwekken, niet gebruikt kunnen worden. Het was volgens het Nieuw Front niet nodig om aan loadshedding te doen als het beleid correct was.

Brunswijk verdaagt vergadering
Wijdenbosch zei vanuit de zaal dat als de president aangegeven heeft zelf de informatie te verstrekken, het niet correct is dat de vicepresident het woord hierover voert. Dat is dinsdag ook niet gebeurd. Toen gaf Ameerali aan dat hij niet kon praten als de president schriftelijk te kennen heeft gegeven dat hij de informatie zal geven. Wijdenbosch vroeg als waarnemend voorzitter van het parlement Brunswijk, die de vergadering leidde om een schorsing. Zij wilde de president raadplegen hierover. Ameerali stond intussen al bij het spreekgestoelte om in te gaan op de situatie. Brunswijk schorste de vergadering. Bij de hervatting deelde Wijdenbosch mee dat de president niet bereikbaar was.

Het Nieuw Front nam geen genoegen met de situatie. Randjietsingh zei dat in deze moderne tijd de president elk moment bereikbaar kan zijn en ook naar de vergadering kan komen. Zoals eerder aangekondigd verliet het Nieuw Front de vergadering en zou deze vanuit de fractiekamer volgen. Misiekaba stelde voor om door te gaan met de behandeling van de 'sociale wetten', waarbij de regering aan het woord zou komen. Brunswijk zei dat er niet genoeg draagvlak is in de zaal en verdaagde de vergadering naar dinsdag. Hij ging niet in op de aanvraag van schorsing door Misiekaba.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April