Marina Silva officieel presidentskandidaat Brazilië
21 Aug 2014, 10:00
foto
Presidentskandidaat Eduardo Campos, voor zijn dood, samen met zijn vicepresidentskandidaat Marina Silva. (AFP)


De internationaal befaamde milieuactivist Marina Silva is formeel uitgeroepen tot de nieuwe presidentskandidaat van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB). Silva vervangt wijlen Eduardo Campos, die vorige week is omgekomen bij een vliegtuigongeluk.

Ze was de vicepresidentskandidaat van Campos en heeft gediend als minister van Milieu. Silva wordt gezien als een belangrijke tegenstander van president Dilma Rousseff, die gaat voor een tweede termijn in oktober.

“Ik zal het beste geven wat ik in mij heb,” zei de 56-jarige Silva na de officiële aankondiging, die algemeen al werd verwacht. Op een persconferentie zei PSB-voorzitter, Roberto Amaral, dat Silva unaniem is gekozen. Congreslid Beto Albuquerque is benoemd tot de nieuwe vicepresidentskandidaat van de partij.

Test voor Rousseff
Silva is een test voor de status van president Rousseff als favoriet voor de verkiezingen van oktober. Bij de laatste presidentiële verkiezingen nam ze deel als de ‘Groene’ kandidaat en wist ze 20% van de stemmen te vergaren. Silva is landelijk nu al een herkenbare en veel bewonderde persoon.

Analisten zeggen dat in de eerste test van de publieke opinie na de dood van Campos, Silva de belangrijkste kandidaat van de oppositiepartij PSDB, Aécio Neves kan overtreffen in de eerste ronde. In de tweede zou ze president Rousseff eventueel kunnen overtroeven. Maar de analisten waarschuwen ook dat een plotselinge sprong in de peilingen na de sterke emotionele reactie op de gebeurtenissen van de vorige week, onvermijdelijk was en dat dat beeld aanzienlijk kan veranderen.

Silva is een vrome evangelische christen die de armoede overwon. Ze leerde alleen lezen en schrijven toen ze zestien was. Volgens analisten gaat ze vooral voor de jonge kiezers die ontevreden zijn met de Braziliaanse politieke cultuur.

In Brazilië hebben meer dan 100.000 mensen zondag de laatste eer betoond aan de overleden presidentskandidaat, Campos, een voormalige gouverneur en een steeds populairder wordende politieke figuur. Ze hebben de uitvaartdienst bijgewoond en vulden de straten van de stad Recife om de doorgang van zijn doodskist te volgen.

Campos zijn vliegtuig is op 13 augustus bij slecht weer gecrasht in de havenstad Santos, in de buurt van Sao Paulo. Er kwamen ook zes anderen om. Onderzoekers zijn nog bezig de precieze oorzaak van het ongeval vast te stellen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April